Yaz aylarında alt ıslatması sona eren bazı çocuklar, okulların açılmasıyla birlikte tekrar kazalar yaşamaya başlayabiliyor.
Acaba bu neden oluyor? Ne yapabilirsiniz?
Farklı Program
Bir rutin oluşturuluncaya kadar okula geri dönmek fiziksel ve duygusal olarak yorucudur. Herhangi bir değişiklik, yatak ıslatmanın artmasına neden olabilir. Yaz aylarında çocukların daha esnek uyku saatleri vardır. Özellikle yazın çok geç saatlere kadar uyanık kalan çocukların okul dönemine alışması birkaç hafta sürebilir. Yorgunluk sonucu uykuları daha derinleşebilir.
Çocuğunuzla, yeni rutin oluşturulduktan sonra kuru gecelerin büyük olasılıkla devam edeceği konusunda konuşun.
Yeme ve İçme Değişiklikleri
Gün içerisinde çocuğunuzun vücudunun sağlıklı kalabilmesi için belli miktarda sıvıya ihtiyacı vardır. Havanın güneşli ve sıcak olması, çocukların yaz günlerinde bol miktarda sıvı almalarına yardımcı olur.
Ancak okul yılı boyunca çocuklar için gün boyu su içmek her zaman kolay değildir. Pek çok çocuk kahvaltıda hiçbir şey içmez ve gün içinde çok az su tüketir.
Çocuğunuza gün boyunca su içmenin önemini anlatın ve su içmesini teşvik etmek için ona güzel bir su şişesi alın. Diğer birçok çocuğun da okulda su şişeleri olacaktır. Masasının üzerinde tutabilmesi, yeterli su alımına uyum sağlamasına yardımcı olur.
Gün boyunca düzenli su içmek, yatmadan önce çok fazla su içme isteğini ortadan kaldırır. Çocuğunuz gün içinde yeterli miktarda su içiyorsa yatmadan önce susuzluktan şikayetçi olmamalıdır.
Diyet Değişikliği
Okul yılı boyunca yemek yeme düzeni de yaz aylarından farklı olabilir. Meyve ve sebzenin az tüketilmesi kabızlığa yol açabilir. Geceleri kuru kalmada düzenli dışkılama önemlidir.
Öğle yemeklerinde ve atıştırmalıklarda yüksek lifli gıdalara yer verin.
Okuldaki Tuvalet Kuralları
Okul tuvaletinden korkmak veya öğretmenlerin derste çocukları tuvalete göndermek istememeleri, çocuğunuzun idrar yapmasını veya dışkılama isteği duyduğunda kaka yapmasını engelleyebilir. Eve varıncaya kadar "tutmaya" çalışmak, utanç verici gündüz idrar kaçırmalarına veya kabızlığa yol açabilir.
Çocuğunuza sınıfındaki tuvalet kurallarını sorun. Kurallardan dolayı tuvalete gidemiyorsa eğer öğretmeniyle nazikçe konuşabilirsiniz.
Çocuğunuza okul tuvaletini kullanmamasının başka nedenlerini sorun. Zorbalığa maruz kalma korkusu, temizlik, tuvalet kağıdının olmaması vb. nedenler ortaya çıkabiliyor. Bu kaygılarına çözüm üretin.
Bu yaptığınız değişikliklere rağmen gece alt ıslatma devam ediyorsa bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Uzm. Fzt. Tuğçe Atalay
Copyright @ 2024 - Pelvik Kids. Tüm hakları saklıdır. | Designed by Emre Çelik