Otizm tek tip bir bozukluk değildir. Otizm spektrum bozuklukları olarak da bilinen farklı türlerden oluşan bir spektrumdur. Otizmli her bireyin yaşadığı farklı zorluklar ve güçlü yanlar vardır. Otizm genellikle konuşma, sözsüz iletişim, sosyal beceriler ve tekrarlayan davranışlarla ilgili zorluklarla karakterize edilir. Otizmli kişilerde, otizmli olmayanlara kıyasla idrar kaçırma veya kabızlık yaşama riski daha yüksektir.
Otizmli çocukların (veya yetişkinlerin) yaşadığı başlıca tuvalet problemleri şunlardır:
Mesane ya da bağırsak problemi yaşayan otizmli çocuklarda tuvalet eğitimi aşaması çok önemlidir. Bu dönemi sağlıklı atlatabilmek, çocuk ve ebeveynleri açısından kritiktir. Tuvalet eğitimi döneminin zorlu geçmesi aileyi de çocuğu da çok yıpratabilir.
Tuvalet eğitimi sürecinde yapılan hatalar bu çocukların pelvik taban kaslarının fonksiyonunun bozulmasına yol açabilir. Pelvik taban kasları, leğen kemiğinin tabanında yer alan idrarı ve dışkıyı tutabilmemizi sağlayan kas grubudur. Özellikle idrarını ya da dışkısını tutma davranışını geliştiren çocuklarda pelvik taban kasları zayıflayabilir/gerilebilir ve çocuk idrarını kaçırmaya başlayabilir.
Aynı şekilde pelvik taban kaslarını gevşetememe sonucu bağırsaklarını tam olarak boşaltamayabilirler. Bağırsakları tam olarak boşaltamamak uzun süreli kabızlık şikayetlerine neden olabilir.
İdrar kaçırma, dışkı kaçırma ya da kabızlık gibi şikayetlerde mesane-bağırsak eğitimi ve pelvik taban rehabilitasyonu etkili olabilmektedir. Aynı zamanda otizmli çocuklarda tuvalet eğitimi döneminde ebeveynin danışmanlık alması bu sürecini rahatlatacaktır.
Uzm. Fzt. Tuğçe Atalay
Copyright @ 2024 - Pelvik Kids. Tüm hakları saklıdır. | Designed by Emre Çelik