Nedir?
Dışkı kaçırma, bağırsak hareketlerini kontrol edememe ve çocuğun tekrar tekrar uygunsuz yerlere dışkı yapmasıdır. Genellikle kabızlıktan kaynaklanmaktadır. Ancak bazı çocuklar anal atrezi veya bağırsaklardaki başka yapısal problemden dolayı ameliyat geçirdikten sonra da dışkılarını tutamayabilmektedir.
Çocuğun zamanında tuvalete yetişemeyeceği kadar hızlı bir şekilde gelen bağırsak hareketine sahip olma dürtüsü, ani dışkı kaçırmadır. Farkında olmadan sık sık iç çamaşırını dışkıyla bulaşma tarzında kirletebilmektedirler.
Dışkı kaçırmanın yaygın nedenleri şunlardır:
Bir dizi test dışkı kaçırmanın nedenini belirlemeye yardımcı olabilmektedir:
Anorektal manometri: Sinir reflekslerini ve dışkılamayı sağlayan kasların kuvvetini ölçmektedir.
Karın röntgeni: Çocuğun kalın bağırsağında veya anüsün yakınında dışkı veya tıkanıklık olmadığını, ayrıca kalın ve ince bağırsağın şişmiş segmentlerini gösterebilmektedir.
Baryum lavmanı: Organların içini kaplamak için baryum adı verilen bir sıvı kullanmaktadır ve klinisyenlerin kalın bağırsaktaki anormallikleri görebilmesi için röntgen çekilmektedir.
Kolorektal geçiş çalışması: Hastaya, ağızdan verilen ve bağırsak hareketliliğini görmeyi sağlayan belirteçler verilmektedir. Belirteçlerin bağırsak ve kolon boyunca hareketini izlemek için bir röntgen kullanılmaktadır.
Kolonoskopi: Doktorların bağırsakları rahatça görebilmesi için rektumdan (bağırsağın son kısmı) bağırsaklara nazikçe gönderilen uzun, esnek, ışıklı bir tüple test gerçekleştirilmektedir.
Kolonik hareketlilik çalışması: Kalın bağırsağın kasılmalarının kuvvetini ölçmektedir.
Tedavinin amacı, çocuğun bağırsak hareketlerini öngörülebilir ve sosyal olarak kabul edilebilir bir hale getirmeyi sağlamaktır. Bunu başarmak için tedavi yöntemleri aşağıdaki gibi olabilmektedir:
Öncelikle dışkı kaçırmanın nedenini tespit etmek çok önemlidir. Yapılan ayrıntılı tıbbi hikaye ve fizik muayeneyle altta yatan neden tespit edilmektedir.
Pelvik Kids’te tedaviden önce, pelvik taban kasları cihazlarla değerlendirilmektedir. Pelvik taban kaslarının kuvvetini ölçmenin yanında, pelvik taban kaslarıyla bağlantılı kor kaslar da değerlendirilmektedir. Ayrıca çocuğun solunum şekli ve postürüne bakılmaktadır.
Tedavinin ilk seansında aileye ve çocuğa, “Mesane ve Bağırsak Eğitimi” verilmektedir. Bu eğitimde çocuğun gün içinde içmesi gereken sıvı miktarı, işeme saatleri, tuvalet pozisyonu, yemesi ve yememesi gereken yiyecekler, bağırsak masajı, tuvalet alışkanlıkları anlatılacaktır. Daha sonrasında fizyoterapi seanslarına başlanılmaktadır.
Dışkı kaçıran çocuklarda buna bağlı olarak özgüven eksikliği sık görülmektedir. Tedavi seanslarında yapılan birtakım gevşeme egzersizleri ve beden farkındalık terapisiyle psikolojik olarak düzelmeler de görülmektedir.
Fizyoterapi seanslarında kullanılan teknikler aşağıdaki gibidir:
Daha ayrıntılı bilgi ve randevu için 05331360975 no’lu iletişim numarasından bize ulaşabilirsiniz.
Dışkı kaçırmanın nedenleri arasında psikolojik problemler olabilmektedir. Fakat en büyük neden kabızlıktır. Psikolojik nedenlerden dolayı dışkı kaçırma daha az rastlanılan bir durumdur. Psikolojik problemlerden dolayı da bu şikayetler olsa mutlaka kabızlık ve dışkı kaçırma uzman eşliğinde tedavi edilmelidir.
Copyright @ 2025 - Pelvik Kids. Tüm hakları saklıdır. | Designed by Emre Çelik