Nedir?
Hinman sendromu, işeme bozukluklarının en ağır formlarından biridir. Geçmişte nörojenik olmayan nörojenik mesane diye adlandırılan hinman sendromunda, neden sinirsel bir problem değildir. Fakat belirtiler nörolojik bir problem kadar büyük olabilmektedir.
Aşağıdaki belirtiler görülebilmektedir:
Hinman sendromu, nörolojik hastalığı taklit eden mesane bozukluğu ile kendini gösteren edinilmiş davranışsal ve psikolojik bozukluklardan kaynaklanabilmektedir. Vakaların %50'sinde anormal aile dinamikleri bulunmaktadır.
Psikososyal baskı altındaki bireyler, pelvik taban kaslarını kasarak idrar kaçırmayı engellemeye çalışırlar. Bu istemli kasılmalar, işemenin kesikli olmasına, işeme sonrası mesanede idrar kalmasına ve mesane basıncının artmasına neden olarak idrar yolunun tıkanmasına yol açmaktadır. Üriner sistemin bu bozukluğu, gerçek nörojenik mesaneyi simüle etmektedir.
Teşhis, altta yatan bir nörojenik anormallik yokluğunda, nörojenik mesanenin klinik ve radyografik belirtilerinin varlığına dayanmaktadır.
Açıklanamayan mesane trabekülasyonları, işeme sonrası mesanede idrar kalması, idrar kaçırması olan her çocukta üroradyografide Hinman sendromu tanısı düşünülmelidir.
Ürodinami kullanılarak pelvik taban kaslarının ve mesane kasının fonksiyonu da değerlendirilmelidir.
Çocuğun probleminin nörojenik mesane, idrar kaçırma veya idrar yolu enfeksiyonu olmadığını iyi tanımlamak gerekmektedir. Hinman sendromu, nörojenik mesaneden beş kriterle ayırt edilebilir:
a) Genital bölgenin duyusunun iyi olması ve pelvik taban kaslarında kasılma olması,
b) Bacaklarda ve yürümede sorun olmaması,
c) Oturma kemikleri üzerinde cilt yaralarının olmaması,
d) Düz radyografide normal omurga,
e) Normal omurilik ve MR görüntüsü
Gerçek nörojenik mesane ile Hinman sendromu arasında ayrım yapmak önemlidir. Çünkü gerçek nörojenik mesane ameliyat gerektirebilmektedir.
Mesane eğitimi: Düzenli aralıklarla işeme ve sıvı alımı, tuvalet oturma pozisyonları, günlük yaşam değişikliklerini kapsayan bir eğitimdir.
Pelvik taban egzersizleri: Pelvik taban kasları işeme sırasında kasıldığı için kasların gevşetilmesi gerekmektedir. Egzersizler fizyoterapist eşliğinde yapılabilir. Biofeedback denilen cihazlarla tedavi uygulanabilmektedir.
İlaç tedavisi: Doktor kontrolünde, idrar yolu enfeksiyonu ya da diğer durumlar için ilaç reçete edilebilmektedir.
Hinman sendromu’nun işeme semptomları, pelvik taban rehabilitasyonuyla büyük oranda çözülebilmektedir. Fakat diğer mesane problemlerine göre tedavisi daha uzun sürebilmektedir. Bu çocuklarda farklı nedenlere bağlı olarak pelvik taban kasları gerilmektedir. Kasların rahatlatılması ve düzgün işemenin sağlanması tedavideki en önemli amaçlardandır.
Pelvik taban kasları, leğen kemiğinin tabanında yer alan, içerisinden işeme ve dışkılama deliğinin geçtiği yatay bir kas grubudur. Bu kasları sıktığımızda idrarımızı tutabiliriz, gevşettiğimizde ise işeyebiliriz. Pelvik taban kasları, vücudumuzdaki diğer kaslar gibi egzersizle ve bazı fizyoterapi teknikleriyle tedavi edilebilmektedir.
Hinman sendromu olan çocuklarda, pelvik taban rehabilitasyonunda, kaslara görevi yeniden öğretilmektedir. İşeme sırasında kasları gevşetme yöntemleri ve doğru ıkınma egzersizleri çocuğa öğretilecektir.
Tedaviden önce, pelvik taban kasları cihazlarla değerlendirilmektedir. Pelvik taban kaslarının kuvvetini ölçmenin yanında, pelvik taban kaslarıyla bağlantılı kor kaslar da değerlendirilmektedir. Ayrıca çocuğun solunum şekli ve postürü de değerlendirilmektedir.
Tedavinin ilk seansında aileye ve çocuğa, öncelikle “Mesane ve Bağırsak Eğitimi” verilmektedir. Bu eğitimde çocuğun gün içinde içmesi gereken sıvı miktarı, işeme saatleri, tuvalet pozisyonu, yemesi ve yememesi gereken yiyecekler, bağırsak masajı, tuvalet alışkanlıkları anlatılacaktır. Daha sonrasında fizyoterapi seanslarına başlanılmaktadır.
Fizyoterapi seanslarında kullanılan teknikler aşağıdaki gibidir:
Tedavi programı kişiye özgü planlanmaktadır.
Daha ayrıntılı bilgi ve randevu için 05331360975 no’lu iletişim numarasından bize ulaşabilirsiniz.
Hinman sendromu tedavi edilmediğinde, mesanede idrar kalmaya devam edecektir. Mesane kalan idrar enfeksiyonlara, enfeksiyonlar ise böbrek reflüsüne (vezikoüreteral reflü) neden olabilmektedir. Çok basit gibi görülen bir idrar kaçırma problemi zamanla böbrek hasarına kadar gidebilir. Bu yüzden mutlaka tedavi edilmelidir.
Copyright @ 2025 - Pelvik Kids. Tüm hakları saklıdır. | Designed by Emre Çelik