Nedir?
İdrar yolu enfeksiyonu, idrarı vücuttan çıkaran sistemin bir kısmının iltihaplanmasıdır. Bakterilerden kaynaklanır.
İdrar yolu, iki böbreği içermektedir. Dar tüpler (üreterler) idrarı böbreklerden mesaneye taşımaktadır. İdrar mesanede depolanmaktadır. Mesane boşaldığında idrar, üretra adı verilen bir kanaldan geçerek vücuttan dışarı çıkmaktadır. Bakteriler bu sistemin herhangi bir bölümünü enfekte edebilmektedir.
Semptomlar belirsiz olabileceğinden ve küçük çocuklar nasıl hissettiklerini kolayca ifade edemediğinden, çocukların idrar yolu enfeksiyonu olup olmadığını anlamak her zaman çok kolay olmayabilir. Enfeksiyonu olduğunu düşündürecek bazı belirtiler aşağıdaki gibidir:
İdrar yolu enfeksiyonu olduğuna dair daha spesifik belirtiler ise şunlardır:
Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonunun nedenlerinden biri, sindirim sisteminden üriner sisteme giren bakterilerdir. Bazı çocukların idrar yolu enfeksiyonu geçirmesinin ve bazılarının geçirmemesinin çok açık bir nedeni yoktur. Bununla birlikte, bazı çocuklar mesanelerini tam boşaltamadıkları için idrar yolu enfeksiyonu geçirebilmektedirler. Örneğin:
Kabızlık: Kabızlık sonucu fazla dışkı bağırsakların şişmesine neden olur. Bu da mesaneye baskı uygulayabilir ve normal şekilde boşalmasını önleyebilir.
Disfonksiyonel işeme sendromu: Bir çocuğun işeme hissi olmasına rağmen çişini tutması ve bunun sonucunda kaslarının yapısını bozarak mesaneyi tam olarak boşaltamamaya başlamasıdır. Bu durumun sonucunda her işemeden sonra mesanede, olması gerekenden daha fazla idrar kalmaktadır. Kalan idrar zamanla enfeksiyona neden olur.
Vezikoüreteral reflü: İdrarın mesaneden üreterlere ve böbreklere geri sızdığı nadir bir durumdur.
Detaylı hikaye ve fizik muayene alınmalıdır. Bunun dışında ayrıca aşağıdakiler gibi testleri çocuk ürolojisi uzmanı isteyebilir:
İdrar tahlili: Çocuğun idrarı, kırmızı kan hücrelerini, beyaz kan hücrelerini, bakterileri, proteini ve enfeksiyon belirtilerini kontrol etmek için bir laboratuvara gönderilmektedir. İdrar ayrıca kültür ve hassasiyet için gönderilecektir. Bu testler, enfeksiyona ne tür bakterilerin neden olduğunu ve enfeksiyonu tedavi etmek için hangi ilacın en iyi olduğunu bulmak için yapılmaktadır.
Böbrek ultrasonu: Ağrısız bir görüntüleme testidir. Kan damarlarının, dokuların ve organların görüntülerini oluşturmak için ses dalgaları ve bilgisayar kullanılmaktadır. İç organları gösterebilmektedir ve damarlardaki kan akışını değerlendirebilmektedir. İdrar yolu enfeksiyonu olan çocukların bu teste ihtiyacı olabilmektedir.
İşeme sistoüretrogramı (VCUG): Bu test, idrar yolunun bir tür röntgenidir. İdrarı mesaneden vücudun dışına (üretra) boşaltan tüpün içine ince, esnek bir tüp (kateter) konur. Mesane sıvı bir boya ile doldurulur. Röntgen görüntüleri mesanenin dolmasıyla ve boşalmasıyla alınır. Görüntüler, üreterlere ve böbreklere herhangi bir ters idrar akışı olup olmadığını gösterecektir.
Tedavi çocuğun semptomlarına, yaşına ve genel sağlığına bağlı olacaktır. Ayrıca durumun ne kadar şiddetli olduğuna göre de değişebilmektedir. Tedavi şunları içerebilir:
Antibiyotik ilaçlar
Ağrıyı hafifletmek için bir ısıtma yastığı veya ilaçlar
Bol su içmek
Pelvik taban egzersizleri: İşedikten sonra mesanede idrar kalmasına bağlı olarak enfeksiyon geçiriliyorsa, pelvik taban kaslarının fonksiyonu yerine getirilmelidir. Tedavi pelvik taban fizyoterapistleri tarafından yapılmaktadır.
Tüm tedavilerin riskleri, yararları ve olası yan etkileri hakkında hekimin takibinde olmak gerekmektedir.
Öncelikle tekrarlı idrar yolu enfeksiyonlarının nedenini tespit etmek çok önemlidir. Yapılan değerlendirmelerle tanı koyulmaktadır. İdrar yolu enfeksiyonlarının nedeni işeme sırasında pelvik taban kaslarını gevşetememekten kaynaklanan mesanede idrar kalması olabilir. Eğer böyleyse mutlaka pelvik taban kaslarının fonksiyonu düzeltilmelidir.
Pelvik taban kasları leğen kemiğinin tabanında yer alan, işeme ve dışkılamayı sağlayan bir kas grubudur. Pelvik taban kaslarını sıktığımızda idrarımızı tutarız ve gevşettiğimizde işeyebiliriz.
Pelvik Kids’te tedaviden önce, pelvik taban kasları cihazlarla değerlendirilmektedir. Pelvik taban kaslarının kuvvetini ölçmenin yanında, pelvik taban kaslarıyla bağlantılı kor kaslar da değerlendirilmektedir. Ayrıca çocuğun solunum şekli ve postürüne bakılmaktadır.
Tedavinin ilk seansında aileye ve çocuğa, “Mesane ve Bağırsak Eğitimi” verilmektedir. Bu eğitimde çocuğun gün içinde içmesi gereken sıvı miktarı, işeme saatleri, tuvalet pozisyonu, yemesi ve yememesi gereken yiyecekler, bağırsak masajı, tuvalet alışkanlıkları anlatılacaktır. Daha sonrasında fizyoterapi seanslarına başlanılmaktadır.
Fizyoterapi seanslarında kullanılan teknikler aşağıdaki gibidir:
Daha ayrıntılı bilgi ve randevu için 05331360975 no’lu iletişim numarasından bize ulaşabilirsiniz.
İdrar yolu enfeksiyonları tedavi edilmezse, enfeksiyon daha da ilerleyebilir ve vücut sistemlerine yayılabilir. Bu durum ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca, böbreklerde hasar oluşabilir ve böbrek yetmezliğine yol açabilir. Bu nedenle, idrar yolu enfeksiyonlarının zamanında ve doğru bir şekilde tedavi edilmesi çok önemlidir.
Copyright @ 2024 - Pelvik Kids. Tüm hakları saklıdır. | Designed by Emre Çelik