Nedir?
Nörojenik mesane, çocuklarda vücudun merkezi sinir sistemine verilen hasarın neden olduğu bir mesane bozukluğudur.
İdrar yolu sisteminin kasları ve sinirleri, beyinden mesaneye mesajlar taşımak için birlikte çalışmaktadır. Ancak bazen bu iletişimler, gelişimsel veya sinir sistemindeki problemler nedeniyle bozulmaktadır.
Nörojenik mesaneli çocuk, mesanesini tam boşaltamayabilir ya da idrarını kaçırabilir. Farklı böbrek ve mesane problemleri de yaşayabilmektedir.
Nörojenik mesanenin farklı alt basamakları olduğundan yaralanmanın çeşidine ve seviyesine göre belirtiler değişebilmektedir. Bu çocukların sık sık idrara çıkma (aşırı aktif mesane) veya yeterince sık idrara çıkmama (az aktif mesane) belirtileri olabilmektedir.
Aşırı aktif mesane ile ilişkili nörojenik mesanenin bazı yaygın belirtileri şunlardır:
Az aktif mesane ile ilişkili nörojenik mesanenin bazı yaygın belirtileri şunlardır:
Çocuğun idrarını tutamama sorunları ve nörojenik mesaneye neden olabilecek tıbbi bir durumu varsa, çocuk üroloğu ile görüşülmelidir. Tedavi çocuğun yaşına, genel sağlığına, tıbbi geçmişine, mesane semptomlarına ve sinir hasarı veya nörolojik durumuna bağlı olarak değişmektedir.
Nörojenik mesane çoğu zaman başka bir tıbbi hastalıkla ilişkilidir. En yaygın olarak sorun, omurilik veya beyindeki bir doğum kusurundan kaynaklanmaktadır. Örneğin:
Tıbbi hikaye ve fizik muayene: Çocuğun semptomları ve sağlık geçmişi sorgulanmaktadır. Çocuğa fizik muayene yapılmaktadır.
İdrar testleri: Bu testler, idrarda enfeksiyon veya protein aramak için yapılmaktadır. İdrardaki protein böbrek hastalığının bir işareti olabilmektedir.
Ürodinamik çalışma: Bu test için mesane ince, esnek bir tüp (kateter) aracılığıyla sıvıyla doldurulmaktadır. Mesane hacmi ve basıncı ölçülmektedir. Bu test, mesane kaslarının nasıl çalıştığını göstermeye yardımcı olmaktadır.
Ultrason: Böbrek problemlerini kontrol etmek ve mesaneye bakmak için böbrek ve mesane ultrasonu yapılabilir.
DMSA sintigrafi: Böbreklerde bozulma olup olmadığının takip edilmesi için gereken Nükleer Tıp bölümü tarafından yapılan önemli bir testtir.
İşeme sistüretrografisi (VCUG): Her çocuğa yapılmaz ama tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu olan ve ultrasonda böbrek genişlemesi tespit edilen hastalarda mesaneden böbreğe doğru olası idrar geri kaçışını tespit etmek için yapılır.
Mesane günlüğü: Çocuğun idrar alışkanlıklarının kaydı tutulmalıdır. Ne sıklıkla ne kadar idrar yaptığı, sondadan ne kadar idrar çıktığı, aldığı sıvı miktarı günlüğe kaydedilmelidir.
Hangi çocuğa hangi tip tedavinin gerektiği mutlaka çocuk ürolojisi uzmanı tarafından belirlenmelidir.
Mesane eğitimi ve pelvik taban rehabilitasyonu: Cerrahi olmayan bir yaklaşımdır. Hastaların pelvik taban kaslarını kuvvetlendirmek için beceri geliştirmesi ve egzersizleri öğrenmelerine yardımcı olabilmektedir. Bazı çocuklardan idrara çıkma için daha yönetilebilir bir model oluşturmak adına, idrara çıkma zamanını ve işeme miktarını kaydeden bir günlük tutmaları istenebilmektedir. Bu eğitimler ile idrar kaçıran çocukların idrarını tutabilmeleri ya da temiz aralıklı kateterizasyon (TAK) yapan çocukların mesanelerini boşaltabilmeleri amaçlanır. Hangi çocuğa hangi tip tedavinin gerektiği çocuk ürolojisi uzmanı tarafından belirlenmelidir.
Antikolinerjik ilaç tedavisi: İlaçlar aşırı aktif mesane kaslarını gevşetmeye yardımcı olabilmektedir.
Sakral nöromodülasyon: Nispeten yeni olan bu yaklaşımda, mesane işleviyle ilgili sinirlerin yakınına küçük elektrotlar ve bir stimülatör yerleştirilmektedir. Stimülatör, sinirler hasar görmemişse vücudun normalde alacağı elektriksel uyarıları iletir.
Cerrahi: Bazı çocukların, mesane kapasitesini artırmak, idrar kaçağını önlemek ve/veya katetere (idrar boşaltmak için kullanılan tüp) bir kanal oluşturmak için cerrahi rekonstrüksiyondan yararlanması gerekmektedir.
Temiz Aralıklı Kateterizasyon (TAK): Hastalara veya bakıcılara, mesaneyi boşaltmak için düzenli aralıklarla küçük bir kateter tüpünün nasıl yerleştirileceği öğretilmektedir. Çocuk mesanesini kendisi boşaltamadığı için kateter yardımıyla mesane boşaltılmaktadır.
Kabızlık, dışkı kaçırma, idrar kaçırma, sık sık tuvalete gitme, mesane idrar kalması gibi mesane ve bağırsak problemleri olan nörojenik mesaneli çocuklarda, çocuğun pelvik taban kaslarını ve pelvik taban kaslarıyla bağlantılı kor kaslarını değerlendirmek çok önemlidir. Nörolojik bozukluklara bağlı olarak popo deliğinin çevresinde bulunan pelvik taban kaslarının da fonksiyonu bozulmaktadır.
Pelvik taban kasları dışkılamadan ve dışkıyı tutmadan sorumlu, leğen kemiğimizin tabanında yer alan kas grubudur. Nörojenik mesaneli çocukların bir kısmında bu kasların kasılma hareketleri varken bazılarında olmayabilir.
Pelvik Kids olarak değerlendirmede özellikle pelvik taban kas fonksiyonunu, bölgenin nörolojik durumunu, leğen kemiği hareketliliğini ve iç organ hareketliliğini değerlendirmekteyiz.
Ameliyat sonrası yara izleri dokuda yapışıklıklar yapmış olabilir. Tedavideki amaçlardan biri bu dokuların gevşemesini sağlamaktır.
Genel olarak bu çocuklarda pelvik taban kaslarının daha az çalıştığını ya da çalışmadığını görürüz. Tedavide kasların kuvvetlenmesini ve kuvvetlendikçe çocukların daha kuru kalabilmelerini hedeflemekteyiz. Fakat kaslarında hareketlilik olmayan çocuklarda da pelvik taban kaslarıyla bağlantılı kasları kullanarak güvenli ve doğru boşaltım sağlanabilir.
Bu yüzden tedavide sadece pelvik taban kaslarına yönelik değil, pelvik taban kasları ve onunla yakından ilişkili karın kasları ve solunum kası diyafram üzerine de çalışmalar yapmaktayız.
Pelvik Kids’te tedaviden önce, pelvik taban kasları cihazlarla değerlendirilmektedir. Pelvik taban kaslarının kuvvetini ölçmenin yanında, pelvik taban kaslarıyla bağlantılı kor kaslar da değerlendirilmektedir. Ayrıca çocuğun solunum şekli ve postürüne bakılmaktadır. Nörolojik problemi olan çocuklarda duyu da bozulabileceğinden duyu değerlendirmesi de yapmaktayız.
Tedavinin ilk seansında aileye ve çocuğa, öncelikle “Mesane ve Bağırsak Eğitimi” verilmektedir. Bu eğitimde çocuğun gün içinde içmesi gereken sıvı miktarı, işeme saatleri, tuvalet pozisyonu, yemesi ve yememesi gereken yiyecekler, bağırsak masajı, tuvalet alışkanlıkları anlatılacaktır. Daha sonrasında fizyoterapi seanslarına başlanılmaktadır.
Fizyoterapi seanslarında kullanılan teknikler aşağıdaki gibidir:
Daha ayrıntılı bilgi ve randevu için 05331360975 no’lu iletişim numarasından bize ulaşabilirsiniz.
Pelvik taban rehabilitasyonuyla doğru ıkınamayan çocuğa doğru ıkınma teknikleri öğretilmektedir. Pelvik taban ve pelvik tabanla bağlantılı kasların rehabilitasyonu yapılmaktadır. Bazı hastalar bu yöntemle idrarını daha çok tuvalete işeyebilmektedir. Fakat nörojenik mesanenin çok farklı tipleri olduğundan hasta değerlendirilmeden net cevap vermek doğru olmayacaktır. Mutlaka bir çocuk üroloğu ve pelvik taban fizyoterapisti tarafından değerlendirme yapılması gerekmektedir.
Copyright @ 2025 - Pelvik Kids. Tüm hakları saklıdır. | Designed by Emre Çelik