Posterior Üretral Valv

Posterior Üretral Valv

Nedir?

PUV olarak da adlandırılan Posterior Üretral Valv, doğumda erkek bebeklerde görülen bir doğum kusurudur. PUV’u olan bebeklerin üretrasında idrarın mesaneden dışarı akmasını engelleyen bir doku kıvrımı vardır. Üretra, idrarı mesaneden boşaltan ve vücuttan dışarı taşıyan tüptür.

PUV’u olan çocuklarda üretral kapakçıklar, idrarın vücuttan tamamen dışarı akmasını önleyen çok dar bir açıklığa sahiptir. İdrar daha sonra boşalamadıkça vücutta kalır. Vücutta kalan idrar, üretra, mesane, böbrekler ve üreterler dahil olmak üzere idrar yolu organlarına zarar verebilir. Üreterler, idrarı böbreklerden mesaneye taşıyan tüplerdir.

  • Belirtileri nedir?

    PUV semptomları orta ila şiddetli arasında değişebilmektedir. En sık görülen semptom idrar yolu enfeksiyonudur. Semptomlar şunlar olabilmektedir:

    • İdrar yolu enfeksiyonları
    • Ağrılı idrara çıkma
    • İdrar yapmada zorluk
    • Böbrek yetmezliği
  • Nedenleri nedir?

    Yapılan çalışmalarda, PUV’un neden olduğu belli değildir. Ancak durum anne karnındaki gelişimin erken aşamalarında ortaya çıkmaktadır. Bazı araştırmacılar, durumun kalıtsal bir hastalık (aileden geçen) olabileceğine inanmaktadır.

  • Nasıl teşhis edilir?

    Böbrek ultrasonu: Böbreklerin ve idrar yollarının ultrasonu bir kitle veya tıkanıklığı tespit edebilir.

    İşeme sistoüretrogramı: Mesaneye bir kateter yerleştirilir ve kontrast madde verilir. Ardından, idrar yolunun röntgeni, mesane ve üreterlerin doğrudan görüntüsünü görmeyi sağlar.

    Sistoskopi: Bu test, idrar yolunun içine bakmak için ucunda ışık ve kamera merceği bulunan küçük, esnek bir tüp ile uygulanmaktadır.

    Kan testi: Kan testi, çocuğun böbreklerinin ne kadar iyi çalıştığını belirlemeye yardımcı olabilir.

  • Tedavisi nedir?

    PUV tedavisi, çocuğun durumunun ciddiyetine bağlıdır. Çocuğun idrar yolunda meydana gelebilecek hasarın miktarı, idrar yolunun ne kadar tıkandığına ve durumu teşhis etmenin ne kadar sürdüğüne bağlıdır.

    PUV için en yaygın tedavi, tıkayıcı kapağı çıkarmak için küçük bir cerrahi prosedürdür. Doktor kameralı bir sistoskop kullanacaktır ve bunu çocuğun üretrasına yerleştirecektir. Bunun sonucunda kapakçığı çıkaracaktır.

    Daha şiddetli PUV vakası olan çocukların zaman zaman mesanelerini boşaltmak için sonda kullanmaları gerekebilmektedir.

    Şiddetli PUV'u olan bazı çocuklarda idrar geri akarak böbreklere geri döner. Böbreklerde kademeli hasara neden olur ve böbrek yetmezliğine yol açar. Çocuğun mesanesini değerlendirmek ve herhangi bir reflü olup olmadığını izlemek için ürodinami testine ihtiyacı olmaktadır.

    Çocuk ürolojisi uzmanı, idrar yolu enfeksiyonlarını tedavi etmek veya mesane kasını gevşetmek için ilaç yazabilmektedir.

  • Pelvik Kids nasıl tedavi ediyor?

    PUV’u olan ve doktor tarafından cerrahi olarak müdahale edilen çocuklarda zayıf akımlı işemeye bağlı olarak pelvik taban kaslarının fonksiyonu etkilenebilmektedir. Çocuk devamlı bir dirence karşı işediği için kaslar yeterli şekilde kasılıp gevşeyemez.

    Pelvik taban kasları, leğen kemiğinin tabanında yer almaktadır. Anüsü dışkıyı tutar gibi içeri çektiğimizde pelvik taban kaslarını kasarız, ittiğimizde ise pelvik taban kaslarını gevşetiriz. Bu kaslar, idrar ve dışkı kontrolünden sorumludur.

    Bu çocukların yaşı ilerlemesine rağmen idrarı tam olarak boşaltamama, işerken zorlanma gibi problemleri devam edebilir. Bundan dolayı Pelvik Kids’te PUV hastalarının pelvik taban kasları mutlaka değerlendirilmektedir. Aynı şekilde kötü işeme, böbrek problemlerine neden olabilmektedir.

    Değerlendirilen pelvik taban kasları sonrasında tedavisine karar verilen çocukların ilk seansında “Mesane ve Bağırsak Eğitimi” bulunmaktadır. Bu eğitimde, bu problemin ve pelvik taban kaslarının mekanizması anlatılmaktadır. Daha sonrasında yapılan değerlendirmeler sonucu, her çocuğa özel işeme ve sıvı saatleri, tuvalet pozisyonları, dışkılama zamanlaması, yeme-içme alışkanları düzenlemesi yapılmaktadır.

    Daha sonrasında fizyoterapi seanslarına başlanılmaktadır. Bu seanslarda pelvik taban kasları ve onunla yakından ilişki olan diyafram ve karın kaslarının tedavisi yapılmaktadır. Pelvik taban kasları, sadece Kegel egzersizlerinden ibaret olmamalıdır. Bundan dolayı seansta farklı fizyoterapi teknikleri kullanılmaktadır:

    • Manuel terapi (masaj teknikleri)
    • Diyafram solunumu eğitimi
    • Egzersiz eğitimi
    • Kor egzersizleri
    • Elektrik stimülasyonu
    • Pelvik taban egzersizleri
    • Pelvik taban gevşetme teknikleri
    • Biyofeedback
    • Duyu eğitimi.

    Daha ayrıntılı bilgi ve randevu için 05331360975 no’lu iletişim numarasından bize ulaşabilirsiniz.

  • Tedavi edilmezse ne olur?

    PUV’u olan bir çocuk erken teşhis ve tedavi edilmezse idrar yolunun çeşitli yerlerinde ciddi hasarlar meydana gelebilir. Bu organlar idrarla şişerek dokulara zarar verebilir.