Nasıl Uygulanabilir?

Nasıl Uygulanabilir?

Pelvik taban rehabilitasyonu, pelvik taban fizyoterapistleri tarafından uygulanmaktadır. Pelvik taban seansları, çocukların kendisini rahat hissetmesi için özel bir odada yapılmaktadır. Seans yaklaşık 45 ila 60 dakika sürmektedir. Tedavi programı çocuğa özgü planlanmaktadır. Aşağıda tedavi yöntemleri hakkında kısa bilgiler yer almaktadır:

Mesane ve Bağırsak Eğitimi

Mesane ve bağırsak eğitimi, aileye ve çocuğa tedavinin ilk seansında verilmektedir. Sunum şeklinde yapılmaktadır. Tedavinin tam olarak nasıl işlediği, pelvik taban kaslarının yeri ve fonksiyonu, işeme ve dışkılamanın fizyolojisi, basitçe videolarla, maketlerle bahsedilmektedir.

Yapılan değerlendirmeler kapsamında her çocuğa özel olacak şekilde, düzenli işeme ve sıvı alımı, dışkılama saatleri, tuvalet pozisyonu, yeme-içme düzeni gibi günlük yaşam aktivitelerinde değişiklikleri içeren bir mesane ve bağırsak programı çizilmektedir.

Biofeedback Tedavisi

Çocuğun karnına ve perianal bölgesine (anüs çevresindeki alan) yüzeyel çıkartmalar şeklinde elektrotlar yerleştirmektedir. Çıkartmalar veya kablolar daha sonra, görsel çıktı sağlayan bir bilgisayar sistemine bağlanmaktadır.

Yapıştırılan çıkartmalardan gelen bu bilgi, pelvik taban kasının aktivasyon bilgisidir. Biofeedback denilen bu sistem, video oyunlarıyla, pelvik taban kaslarını kasmaya ve gevşetmeye yardımcı olmaktadır. Mesela çocuk pelvik taban kaslarını sıktığında tavşan figürü yukarı çıkacak, gevşettiğinde aşağı doğru inecektir. Bu şekilde çocuk kaslarını kontrol etmeyi daha rahat öğrenecektir.          

Diyafram Solunumu Eğitimi

Pelvik taban kasları diyafram denilen solunum kasıyla yakından ilişkili olarak çalışmaktadır. Diyafram solunumu pelvik taban kaslarının gevşemesini ve hareketlenmesini sağlamaktadır. Solunum eğitimi aşama aşama ve oyunlarla gerçekleşmektedir:

  • Diyafram solunumunu öğrenme eğitimi,
  • Biofeedback destekli solunum eğitimi,
  • Üfleme oyuncaklarıyla solunum eğitimi,
  • Farklı pozisyonlarda diyafram solunumu,
  • Balon vb. gibi dirence karşı solunum eğitimi,
  • Solunumla kombine pelvik taban egzersizleri

Manuel Terapi (Masaj Teknikleri)

Pelvik taban kaslarındaki bozukluğa ya da bağırsaklardaki problemlere bağlı olarak kaslarda gerginlikler olabilmektedir. Bu gerginlikleri masaj teknikleriyle rahatlattıktan sonra dokuların hareketliliği sağlanmaktadır. Aşağıda kullanılan bazı masaj tekniği örnekleri yer almaktadır:

  • Karın kasları gevşetme teknikleri,
  • Bağırsak hareketliliği için bağırsak masajı,
  • Bel ve leğen kemiği hareketliliğini artırma teknikleri,
  • Diyafram kası gevşetme teknikleri gibi birçok farklı teknik bulunmaktadır.

Fonksiyonel Egzersiz Eğitimi

Pelvik taban kasları vücudun en derininde bulunan bir kas grubudur. Diyafram denilen solunum kası ve derin karın kaslarıyla bir arada çalışır. Bu yüzden tedavide mutlaka bu kaslara yönelik de egzersiz programı çizilmektedir.

  • Postür (duruş) egzersizleri
  • Kor stabilizasyon egzersizleri
  • Germe egzersizleri
  • Gevşeme egzersizleri

Nöromodülasyon ve Elektrik Stimülasyonu

Mesaneye ve pelvik taban kaslarına giden sinirleri, akım veren elektrik stimülasyonu cihazıyla uyararak mesane kaslarını normal fonksiyonuna dönüştürmek amaçlanmaktadır.

İşeme Kolaylaştırma Teknikleri

İşeme ve dışkılama karın içi basıncın doğru iletilmesi ile gerçekleşmektedir. Bu basıncın doğru iletimini sağlayabilmek için ses telleri ve kor kasları kullanılmaktadır. Özellikle nörojen mesaneli ve mesanesinde idrar kalan çocuklarda çok etkili olan bir yöntemdir.

Duyu Eğitimi

Özellikle sinir yaralanması olan çocuklarda (spina bifida) ya da yapısal bozukluğu olanlarda (anal atrezi) anüs çevresinde duyu azalabilmektedir. Duyu artarsa kasların hareketi de artacağından pelvik taban kaslarına yönelik duyu eğitimi de yapılmaktadır.

Beden Farkındalığı Egzersizleri

Mesane ve bağırsak problemi olan çocukların bir kısmında bedensel algı daha azdır. Bedensel algısı az olan çocukların idrar ve dışkısını hissetmeyip kaçırma ihtimalleri daha fazladır. Bu yüzden gereken çocukların tedavisinde beden farkındalığı egzersizleri de yer almaktadır.

Daha ayrıntılı bilgi ve randevu için 0533 136 09 75 iletişim numarasından bize ulaşabilirsiniz.