Nedir?
Az aktif mesane (mesane kaslarının az aktif olması), mesanenin uzun süreli ve yavaş basınçta boşalmasına ya da mesanenin normal bir süre içinde tamamen boşaltılamamasına neden olan bir mesane bozukluğudur.
Az aktif mesanenin belirtileri aşağıdaki gibidir:
Az aktif mesanenin ciddi vakalarında, "taşma" tipi idrar kaçırma meydana gelebilir. Taşma tipi idrar kaçırma, mesane tam olarak boşalmadığında ve kronik olarak aşırı dolduğunda ortaya çıkar.
Az aktif mesanenin semptomları, mesane çıkış tıkanıklığı (yani mesaneden idrar çıkışının tıkanması) ile benzemektedir. Bu yüzden tanıyı iyi koyabilmek adına, ultrason ve ürodinamik test gibi daha fazla değerlendirme gerektirir.
Az aktif mesanenin nedenleri 3 kategoriye ayrılmaktadır:
1. Nörojenik- mesaneye giden sinirlerde yaralanmalar
2. Miyojenik- Mesane kasındaki sorunlar
3. İdiyopatik- Nedeni tanımlanamayan durumlar
Az aktif mesanenin nörojenik nedenleri şunlardır:
Az aktif bir mesanenin miyojenik nedenleri şunlardır:
İdiopatik yetersiz aktif mesane: İdiyopatik mesane az aktivitesi, nörojenik veya miyojenik nedenler belirlenemediğinde tanımlanmaktadır.
Yaşlanma ile birlikte bu semptomlar artabilmektedir.
Az aktif mesane yalnızca semptomlara göre teşhis edilemez. Çünkü az aktif mesaneye çok benzer farklı bozukluklar olabilmektedir. Bunlardan en önemlisi mesane çıkış tıkanıklığıdır. Mesane çıkış tıkanıklığının olup olmadığı öncelikle teşhis edilmelidir.
Aşağıdaki testler başlangıçta az aktif mesaneyi teşhis etmek için kullanılabilmektedir:
Tıbbi hikaye: İşeme alışkanlıkları, geçirilen hastalıklar, şikayetlerin nerede ve ne zaman arttığıyla ilgili ayrıntılı tıbbi hikaye alınmaktadır.
Fizik muayene: Herhangi bir fiziksel sorun varlığını tespit etmek için yapılmaktadır.
Nörolojik muayene: Altta yatan neden nörolojik olabileceğinden sinir refleksleri değerlendirilmektedir. Bu değerlendirme mesaneye giden sinirlerde sıkıntı olup olmadığı hakkında fikir verebilmektedir.
Üroflovmetri testi: İdrarın akış hızının, idrarın özel bir akış ölçer cihazı ile ölçüldüğü testtir. Uygulanması oldukça kolaydır.
İşeme sonrası mesanede kalan idrar ölçümü: İdrar yaptıktan hemen sonra mesanede kalan idrar hacminin ultrasonla ölçülerek değerlendirilmesidir.
Mesane günlüğü: Genelde 2 gün tutulmaktadır. Gün boyunca içilen sıvı miktarı ve işeme miktarı ölçülüp kaydedilmektedir.
Ürodinamik çalışma: Bu test, zayıf mesane kası fonksiyonu ve idrar yolundaki tıkanıklığı ayırt edebildiğinden, az aktif mesanenin teşhisini verebilmektedir.
Zamanlı işeme: Az aktif mesanesi olan kadınlar gün içinde çok az sayıda tuvalet hissi yaşayıp işemektedir. İşeme hissinin gelmesini beklemeden ortalama 3 saatte bir tuvalete gitme zamanları oluşturulmaktadır. Zamanlanmış işeme, mesanenin aşırı dolmasını önlemeyi amaçlamaktadır.
İlaçlar: Mesane kasının kasılmasını güvenilir veya tutarlı bir şekilde iyileştiren ilaç mevcut değildir. Kullanılması gereken farklı bir ilaç varsa bunu mutlaka doktor reçete etmelidir.
Temiz Aralıklı Kateterizasyon (TAK): Temiz aralıklı kateterizaston (TAK), idrarı boşaltmak için mesaneye bir kateter göndererek hastanın mesanesini boşaltmasının öğretildiği ve daha sonra hemen çıkarıldığı bir tekniktir. TAK yapma sıklığı, mesane aktivitesi derecesine göre değişmektedir ve günde bir veya daha fazla yapılabilmektedir.
Kalıcı kateterler: Kalıcı kateterler, aralıklı kateterizasyona göre daha fazla enfeksiyon ve uzun vadeli problemlere neden olabilmektedir.
Nöromodülasyon: Bu yöntem bazen az aktif mesanesi olan hastalarda uygun bir seçenektir. Diğer tedavilere ek olarak uygulanabilmektedir.
Pelvik taban egzersizleri: Az aktif mesaneli kişilerde uzun süreli idrar tutmaya bağlı olarak idrarı tutmayı sağlayan pelvik taban kaslarının yapısı bozulabilmektedir. İdrarı tamamen boşaltmak için karınlarını sıkarak ve nefeslerini tutarak ıkındıklarından pelvik taban kas mekanizmaları bozulmaktadır. Pelvik taban kaslarının fonksiyonunun yeniden öğretilmesi gerekmektedir.
Az aktif mesane, zamanla idrar yolu enfeksiyonlarına ve böbrek reflüsüne neden olabilmektedir. Bu yüzden tedavisi oldukça önemlidir.
Az aktif mesaneli kişilerde, pelvik taban kaslarının yapısı bozulmaktadır. Pelvik taban kasları leğen kemiğinin tabanında yer alan, içinden işeme ve dışkılama deliğinin geçtiği bir kas grubudur. İşeme bozukluklarında pelvik taban kaslarının da yapısı bozulmaktadır. Özellikle az aktif mesanede, pelvik taban kasları gerilmektedir ve kasların hareketi azalmaktadır. Hareketi azaldığı için mesanedeki idrarın tamamı boşalamamaktadır.
Pelvik Femme’de tedaviden önce, pelvik taban kasları cihazlarla değerlendirilmektedir. Pelvik taban kaslarının kuvvetini ölçmenin yanında, pelvik taban kaslarıyla bağlantılı kor kaslar da değerlendirilmektedir. Ayrıca kişinin solunum şekli ve postürüne bakılmaktadır.
Pelvik Femme’de tedavi seanslarında pelvik taban kaslarının fonksiyonunu düzeltmek ve gerilen kasların gevşemesini sağlamak hedeflenmektedir. Kaslar olması gerektiği gibi kasılıp gevşeyebilirse işeme daha rahat olacaktır. Aynı zamanda tedavimizde işemek için doğru ıkınmanın nasıl olması gerektiği de öğretilmektedir.
Tedavinin ilk seansında öncelikle “Mesane ve Bağırsak Eğitimi” verilmektedir. Bu eğitimde kişinin gün içinde içmesi gereken sıvı miktarı, işeme saatleri, tuvalet pozisyonu, yemesi ve yememesi gereken yiyecekler, bağırsak masajı, tuvalet alışkanlıkları anlatılacaktır. Daha sonrasında fizyoterapi seanslarına başlanılmaktadır.
Fizyoterapi seanslarında kullanılan teknikler aşağıdaki gibidir:
Tedavi kişiye özgü planlanmaktadır.
*Daha ayrıntılı bilgi ve randevu için 05331360975 no’lu iletişim numarasından bize ulaşabilirsiniz.
Az aktif mesane tedavi edilmediğinde, mesanede kalan idrar zamanla idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilir. İdrar yolu enfeksiyonları ise böbrek reflüsü yapabilmektedir. Zamanla böbrek hasarına kadar gidebilecek sonuçlarla karşılaşılabilmektedir.
Copyright @ 2025 - Pelvik Femme. Tüm hakları saklıdır. | Designed by Emre Çelik