Nedir?
Mesane, alt karında bulunan içi boş bir organdır. Mesanenin temel görevlerinden biri idrarı (çiş) depolamaktır. Diğeri, omurilikten ve beyinden gelen sinyallere yanıt olarak vücuttaki idrarı dışarı atmaktır.
Nörojenik mesane, nörolojik (sinir sistemi) hastalıklar, mesanenin çalışma şeklini etkilenmesi sonucu oluşan mesane bozukluğudur. Nörojenik mesaneye bağlı iki ana mesane kontrol problemi tipi vardır. İlgili sinirlere ve hasarın doğasına bağlı olarak, mesane ya aşırı aktif (spastik ya da hiper-refleks) ya da az aktif (flask ya da hipotonik) hale gelir.
Nörojenik mesanenin en yaygın semptomu idrara çıkmayı kontrol edememektir. Diğer nörojenik mesane semptomları şunlardır:
Nörojenik mesane doğuştan olabilir ya da sonradan oluşabilir.
Nörojenik mesaneye neden olabilecek doğum kusurları şunlardır:
Sinir sistemini ilgilendiren sonradan gelişen tıbbi durumlar nörojenik mesaneye neden olabilir. Yaygın nedenler şunlardır:
Nörojenik mesaneden şüphelenildiğinde, sinir sistemi ve mesane için testler istenmektedir. Yapılan testler kişiden kişiye değişebilir. Yapılabilecek testler şunlardır:
Ürodinamik çalışmalar: Bu mesane fonksiyon testleri, mesanenin ne kadar idrar tutabileceğini, mesanedeki basıncı, idrarın ne kadar iyi aktığını ve mesane dolduğunda ne kadar iyi boşaldığını ölçmektedir. Vücudun bu bölgelerindeki kasların ve sinirlerin düzgün çalışıp çalışmadığını görmek için cilde idrar yolunun (idrarın geçtiği tüp) veya rektum yakınına özel sensörler yerleştirilebilir.
Sistoskopi: Küçük bir teleskop (sistoskop) kullanılarak mesanenin ve üretranın içini incelemek için uygulanmaktadır.
Ultrason testleri.
Röntgen.
Bilgisayarlı tomografi (BT).
Manyetik rezonans görüntüleme (MRI).
Nörojenik mesanenin nedenine uygun bir tedavi planı yapılmalıdır. Bazı nörojenik mesane tedavi seçenekleri şunlardır:
Yaşam tarzı değişiklikleri: Bu değişiklikler, mesaneyi rahatsız edebilecek belirli yiyecek veya içeceklerden kaçınmaktır. Bunlara alkol, kahve ve asitli içecekler gibi bazı kafeinli içecekler dahildir. Kabızlık yönetimi de tedaviye yardımcı olabilmektedir.
Temiz aralıklı kateterizasyon (TAK): Kateterler, idrarı boşaltmak için idrar yolundan mesaneye yerleştirilebilen ince, esnek tüplerdir. Düzenli aralıklarla uygulanmaktadır.
İlaçlar: Nörojenik mesane semptomlarını hafifletebilen doktorlar tarafından reçete edilen ilaçlar mevcuttur.
Botulinum toksini enjeksiyonları: Doktor, botulinum toksinini mesaneye enjekte edebilir.
Mesane büyütme ameliyatı (büyütme sistoplastisi): Bu ameliyatta, bir cerrah bağırsağın bölümlerini (sigmoid kolon) çıkarır ve bunları mesanenin duvarlarına yapıştırır. Bu, mesanenin iç basıncını azaltır ve idrarı depolama yeteneğini artırır.
Emici iç çamaşırlar, pedler, külot koruyucuları ve yetişkin bezleri cildi ve giysileri korurken ıslaklık ve kokuları önlemeye yardımcı olabilir. Yatak pedleri çarşafları ve yatakları koruyabilir.
Kabızlık, dışkı kaçırma, idrar kaçırma, sık sık tuvalete gitme, mesane idrar kalması gibi mesane ve bağırsak problemleri olan nörojen mesaneli kadınlarda, pelvik taban kaslarını ve pelvik taban kaslarıyla bağlantılı kor kaslarını değerlendirmek çok önemlidir. Nörolojik bozukluklara bağlı olarak popo deliğinin (anüs) çevresinde bulunan pelvik taban kaslarının da fonksiyonu bozulmaktadır.
Pelvik taban kasları işeme-dışkılamadan ve idrarı-dışkıyı tutmadan sorumlu, leğen kemiğimizin tabanında yer alan kas grubudur. Nörojen mesaneli kadınların bir kısmında bu kasların kasılma hareketleri varken bazılarında olmayabilir.
Pelvik Femme olarak değerlendirmede özellikle pelvik taban kas fonksiyonunu, bölgenin nörolojik durumunu, leğen kemiği hareketliliğini ve iç organ hareketliliğini değerlendirmekteyiz.
Ameliyat sonrası yara izleri dokuda yapışıklıklar yapmış olabilir. Tedavideki amaçlardan biri bu dokuların gevşemesini sağlamaktır.
Genel olarak bu kişilerde pelvik taban kaslarının daha az çalıştığını ya da çalışmadığını görürüz. Tedavide kasların kuvvetlenmesini ve kuvvetlendikçe hastaların daha kuru kalabilmelerini hedeflemekteyiz. Fakat kaslarında hareketlilik olmayan kişilerde de pelvik taban kaslarıyla bağlantılı kasları kullanarak güvenli ve doğru boşaltım sağlanabilir.
Bu yüzden tedavide sadece pelvik taban kaslarına yönelik değil, pelvik taban kasları ve onunla yakından ilişkili karın kasları ve solunum kası diyafram üzerine de çalışmalar yapmaktayız.
Pelvik Femme’de tedaviden önce, pelvik taban kasları cihazlarla değerlendirilmektedir. Pelvik taban kaslarının kuvvetini ölçmenin yanında, pelvik taban kaslarıyla bağlantılı kor kaslar da değerlendirilmektedir. Ayrıca solunum şekli ve postürüne bakılmaktadır. Nörolojik problemi olan kişilerde duyu da bozulabileceğinden duyu değerlendirmesi de yapmaktayız.
Tedavinin ilk seansında, öncelikle “Mesane ve Bağırsak Eğitimi” verilmektedir. Bu eğitimde kişinin gün içinde içmesi gereken sıvı miktarı, işeme saatleri, tuvalet pozisyonu, yemesi ve yememesi gereken yiyecekler, bağırsak masajı, tuvalet alışkanlıkları, sonda kullanımı anlatılmaktadır. Daha sonrasında fizyoterapi seanslarına başlanılmaktadır.
Fizyoterapi seanslarında kullanılan teknikler aşağıdaki gibidir:
*Daha ayrıntılı bilgi ve randevu için 05331360975 no’lu iletişim numarasından bize ulaşabilirsiniz.
Nörojenik mesanesi olan kişiler, tekrarlayan enfeksiyonlar, böbrek hasarı, vezikoüreteral reflü (böbrek reflüsü) ve idrar yollarında oluşan taşlar gibi diğer ürolojik problemler açısından daha yüksek risk altındadır.
Nörojenik mesane gibi mesane kontrol sorununa sahip kişiler yaşam kalitesi sorunları yaşayabilir. Bu sorunları tanımak ve bunlarla ilgili yardım almak önemlidir.
Copyright @ 2025 - Pelvik Femme. Tüm hakları saklıdır. | Designed by Emre Çelik