Nedir?

Nedir?

Pelvik taban kasları, leğen kemiği içindeki kuyruk kemiği ile kasık kemiği arasında yer almaktadır. Bu kas gubu, leğen kemiğinin tabanında yatay bir şekilde yerleşmiştir. Bağırsak, mesane ve rahmi desteklemektedir.

Pelvik taban kaslarının içinden, işeme deliği (üretra), dışkılama deliği (anüs) ve vajina geçmektedir.  Kaslar bu yapıları çevrelemektedir. Pelvik taban kasları kasıldığında iç organlar kalkar ve bu açıklıklar sıkışarak kapanır. Pelvik tabanın gevşetilmesi, idrar ve dışkının çıkışına izin vermektedir. Kasılması ise idrarı ve dışkıyı tutabilmeyi sağlamaktadır.

Pelvik taban kasları aynı zamanda, kor kaslar dediğimiz mekanizmanın bir parçasıdır. Kor kaslar vücudumuzun en derininde yer almakta ve vücudumuzu korse gibi sarmaktadır. Bu kas mekanizmasının altında pelvik taban kasları, yukarısında diyafram dediğimiz solunum kası ve ön kısmında derin karın kasları bulunmaktadır. Pelvik taban kaslarıyla ilgili bozukluklarda bu kasların değerlendirilmesi ve tedavi edilmesinde fayda bulunmaktadır.

Pelvik taban kasları yeterince kasılıp gevşeyemiyorsa, kaslarda bir fonksiyon bozukluğu var demektir. Çeşitli nedenlerle, bu kaslar zayıf, aşırı gerilmiş, koordinasyonsuz veya spazma uğramış olabilmektedir. Bu fonksiyon bozukluğuna bağlı olarak farklı mesane ve bağırsak problemleri görülebilmektedir. Bu da idrarı ve dışkıyı kontrol etmekte sorunlara yol açabilmektedir.

Pelvik taban rehabilitasyonu, mesane ve bağırsak sorunlarına (idrar kaçırma, kabızlık, kaka kaçırma, sık sık tuvalete gitme, idrar yolu enfeksiyonları vb.) neden olabilen pelvik taban kaslarını içeren bozuklukları tedavi etmek için uygulanan bir fizyoterapi yöntemidir. Pelvik taban tedavisinde, pelvik taban kaslarının fonksiyonunu düzeltmek ve işeme-dışkılama problemlerini çözmek amaçlanmaktadır.

Pelvik taban kasları, vücudumuzdaki diğer bacak ve kol kasları gibi egzersiz yaptırılabilecek kaslardır. Yapılan masaj teknikleri ve egzersiz gibi fizyoterapi yöntemleriyle kasların bozukluğu düzelebilmektedir. Kaslar zayıflamışsa kuvvetlendirmek, gerilmişse rahatlatmak, hareketsizse hareketini öğretmek gerekmektedir. Bundan dolayı kaslar önce değerlendirilmeli ve daha sonra kişiye özgü tedavi programı çizilmelidir.

Acısız, ağrısız ve eğlenceli bir tedavi yöntemidir. Olabildiğince ilaç kullanımını azaltmak ve ilaçsız çözüm hedeflenmektedir.