Nedir?
İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS), sindirim sistemi de denilen mide ve bağırsakların uzun dönemli yaygın bir hastalığıdır. Bu problemi yaşayan kişilerde genelde kramp, karın ağrısı, şişkinlik, gaz, ishal ve/veya kabızlık görülmektedir. İBS, uzun vadede yönetilmesi gereken kronik bir durumdur.
İBS en sık teşhis edilen mide ve bağırsak sistemi hastalığıdır. İşe gidememe nedenleri arasında, soğuk algınlığından sonra ikinci sıradadır. İnsanların tahmini yüzde 10 ila 20'si İBS semptomları yaşamaktadır. Ancak etkilenen kişilerin yalnızca yaklaşık yüzde 15'i gerçekten tedavi olmak için bir sağlık kuruluşuna başvurmaktadır. İBS'nin kronik doğası ve semptomları kontrol altına alma zorluğu, hastalar için sinir bozucu olabilmektedir. Bununla birlikte, yardımcı olabilecek tedaviler ve terapiler mevcuttur.
İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS) genellikle genç erişkinlik döneminde başlar. Kadınlarda erkeklerden daha sık görülmektedir. İBS'nin en yaygın semptomu, bağırsak alışkanlıklarındaki değişikliklerle (ishal ve/veya kabızlık) ilişkili karın ağrısıdır.
Karın ağrısı: Karın ağrısı tipik olarak kramp şeklindedir ve yoğunluğu değişkendir. Bazı insanlar, duygusal stresin ve yemek yemenin ağrıyı kötüleştirdiğini, dışkılamanın ağrıyı hafiflettiğini söylemektedir. İBS'li bazı kadınlar, ağrı dönemleri ile adet döngüleri arasında bir ilişki olduğunu fark etmektedir.
Bağırsak alışkanlıklarındaki değişiklikler: Değişen bağırsak alışkanlıkları, İBS'ye özgü diğer bir semptomdur. Bu değişiklikler, ishal, kabızlık veya her ikisinin de görüldüğü durumları kapsayabilmektedir. İshal daha yaygın bir semptom ise, durum "ishal baskın" İBS olarak adlandırılmaktadır. Kabızlık daha yaygınsa, durum "kabızlık baskın" İBS olarak adlandırılmaktadır.
İshal: İBS’si olan bir kişinin sık sık yumuşak dışkısı olabilmektedir. Bağırsak hareketleri genellikle gündüzleri ve en sık olarak sabahları veya yemeklerden sonra ortaya çıkmaktadır. İshalden önce genellikle aşırı bir aciliyet hissi gelmektedir. Dışkıladıktan sonra, bağırsaklarını tam olarak boşaltamamış hissi izlemektedir. İBS'li kişilerin yaklaşık yarısında, ishalle birlikte mukus akıntısı da olabilmektedir. Gece meydana gelen ishal genelde çok nadir görülmektedir.
Kabızlık: İBS'nin kabızlığı aralıklı olabilmektedir ve günlerce sürebilmektedir. Dışkılar genellikle serttir. Kişinin bağırsağı boş olsa bile, dışkıladıktan sonra bağırsağını boş hissetmeyebilir. Bu yanıltıcı his, fazla ıkınmaya ve tuvalette uzun süre oturmaya neden olabilmektedir. Bu durum da pelvik taban kaslarının fonksiyonunun bozulmasına yol açabilmektedir.
Diğer semptomlar: İBS'nin diğer semptomları arasında şişkinlik, gaz ve geğirme bulunmaktadır.
İrritabl Bağırsak Sendromunun (İBS) kesin nedeni bilinmemektedir. Rol oynadığı görülen faktörler aşağıdaki gibidir:
Bağırsakta kas kasılmaları: Bağırsakların duvarları, yiyecekleri sindirim sisteminden geçirirken kasılan kas katmanlarıyla kaplıdır. Normalden daha güçlü ve daha uzun süren kasılmalar gaz, şişkinlik ve ishale neden olabilmektedir. Zayıf kasılmalar, gıda geçişini yavaşlatabilir ve sert, kuru dışkıya yol açabilmektedir.
Sinir sistemi: Sindirim sistemindeki sinirlerle ilgili sorunlar, karın gaz veya dışkı nedeniyle gerildiğinde rahatsızlığa neden olabilmektedir. Beyin ve bağırsaklar arasındaki sinyallerin koordinasyonunun kötü olması, vücudun tipik olarak sindirim sürecinde meydana gelen değişikliklere aşırı tepki vermesine neden olabilmektedir. Bu ağrı, ishal veya kabızlığa neden olabilmektedir.
Şiddetli enfeksiyon: İBS, bakteri veya bir virüsün neden olduğu ciddi bir ishal nöbetinden sonra gelişebilmektedir. Buna gastroenterit denilmektedir. İBS ayrıca bağırsaklarda bakteri fazlalığı (bakteriyel aşırı büyüme) ile ilişkili olabilmektedir.
Erken yaşam stresi: Özellikle çocukluk döneminde stresli olaylara maruz kalan insanlar, daha fazla İBS semptomuna sahip olma eğilimindedir.
Bağırsak mikroplarındaki değişiklikler: Tipik olarak bağırsaklarda bulunan ve sağlıkta önemli bir rol oynayan bakteri, mantar ve virüslerdeki değişiklikler de İBS’ye neden olabilmektedir. Araştırmalar, İBS'li kişilerdeki mikropların, İBS'si olmayan kişilerdeki mikroplardan farklı olabileceğini göstermektedir.
İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS) semptomları aşağıdakiler tarafından tetiklenebilmektedir:
Gıda: İBS'de gıda alerjisi veya intoleransının rolü tam olarak anlaşılamamıştır. Gıda alerjisi nadiren İBS'ye neden olabilmektedir. Ancak birçok insan, belirli yiyecek veya içecekleri tükettiklerinde daha kötü semptomlara sahip olabilmektedir. Bunlar arasında buğday, süt ürünleri, turunçgiller, fasulye, lahana, süt ve gazlı içecekler yer almaktadır.
Stres: İBS'li çoğu insan, artan stres dönemlerinde daha kötü veya daha sık semptomlar yaşamaktadır.
Birçok insan ara sıra İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS) semptomları yaşayabilmektedir. Ancak, aşağıdaki durumlarda sendroma sahip olma olasılığı daha yüksektir:
Genç yaş: İBS, 50 yaşın altındaki kişilerde daha sık görülmektedir.
Kadın cinsiyet: İBS, kadınlar arasında daha yaygındır. Menopozdan önce veya sonra östrojen tedavisi de İBS için bir risk faktörüdür.
Ailede İBS öyküsü: Genetik faktörler, İBS için risk faktörüdür.
Anksiyete, depresyon veya diğer zihinsel sağlık sorunları: Cinsel, fiziksel veya duygusal istismar öyküsü de bir risk faktörü olabilmektedir.
İrritabl Bağırsak Sendromu’nu (İBS) kesin olarak teşhis edecek bir test yoktur. Çölyak hastalığı ve inflamatuar bağırsak hastalığı gibi diğer durumları ekarte etmek için eksiksiz bir tıbbi öykü, fizik muayene ve testler yapılmalıdır. Diğer durumlar dışlandıktan sonra, İBS için aşağıdaki tanı ölçütlerinden biri kullanılabilmektedir:
Roma kriterleri: Bu kriterler, son üç ayda haftada en az bir gün ortalama karın ağrısı ve rahatsızlığın olma durumunu göstermektedir. Aynı zamanda, kabızlığa bağlı ağrı ve rahatsızlık, dışkılama sıklığında değişiklik veya dışkı kıvamında değişiklikleri gösteren kriterler de mevcuttur.
İBS türü: İBS belirtilere göre dört türe ayrılabilmektedir: kabızlığın baskın olduğu, ishalin baskın olduğu, karışık veya sınıflandırılmamış. Başka daha ciddi bir durumu gösterecek semptomların olup olmadığı da değerlendirilmelidir. Bu semptomlar şunlardır:
Bir kişi bu belirtilere sahipse veya İBS için ilk tedavi işe yaramazsa, muhtemelen ek testlere ihtiyacı olacaktır.
Ek testler aşağıdaki gibi olabilmektedir. Bu dışkı çalışmaları, bağırsağın besinleri almakta sorun yaşayıp yaşamadığını da kontrol edebilmektedir.
Kolonoskopi: Doktor, kolonun tüm uzunluğunu incelemek için küçük, esnek bir tüp kullanmaktadır.
CT tarama: Bu test, özellikle karın ağrısı varsa, belirtilerin diğer nedenlerini ekarte edebilecek karın ve leğen kemiğinin görüntülerini göstermektedir.
Üst endoskopi: Uzun, esnek bir tüp boğazdan aşağıya, ağzı ve mideyi birbirine bağlayan yemek borusuna sokulmaktadır. Tüpün ucundaki bir kamera, üst sindirim sistemini görmeyi sağlamaktadır. Endoskopi sırasında, bir doku örneği (biyopsi) alınabilmektedir. Bakterilerin aşırı büyümesini aramak için bir sıvı örneği alınabilmektedir. Çölyak hastalığından şüpheleniliyorsa endoskopi önerilebilmektedir.
Laktoz intoleransı testleri: Laktaz, süt ürünlerinde bulunan şekeri sindirmek için vücudun ihtiyacı olan bir enzimdir. Laktaz üretilmezse, karın ağrısı, gaz ve ishal dahil olmak üzere İBS'nin neden olduğu sorunlara benzer sorunlar yaşanabilmektedir. Doktor, bir veya birkaç hafta boyunca süt ve süt ürünlerini diyetten çıkarmayı isteyebilmektedir.
Bakteriyel aşırı büyüme için nefes testi: Bir nefes testi, ince bağırsakta aşırı bakteri üremesi olup olmadığını da belirleyebilmektedir.
Dışkı testleri: Dışkı, bakteri, parazit veya safra asidi varlığı açısından incelenebilmektedir.
İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS) tedavisi kişiden kişiye göre değişkenlik gösteren bir tedavidir. Yaşam tarzı değişiklikleri genelde ilk önerilen yöntemdir. Yaşam tarzı değişiklikleri içerisinde farklı diyet önerileri, yemek alışkanlıkları yer almaktadır.
Psikolojik faktör içeren durumlarda, hekim psikiyatrik ilaç tavsiyesinde bulunabilmektedir.
Psikolog ve egzersiz danışmanları, İBS semptomlarını azaltmada etkili olacak yöntemler kullanabilmektedir.
Her tedavi kişiye özgü planlanmalıdır. Pelvik Femme’de tedaviye başlamadan önce biyolojik, psikolojik ve sosyal açıdan değerlendirme yapılmaktadır. Bu üç yönlü bakış açısıyla tedavi oluşturulmakta ve gerekiyorsa farklı uzmanlara (diyetisyen, psikolog, psikiyatrist vs.) yönlendirme yapılmaktadır.
Öncelikle İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS) nedenini tespit etmek çok önemlidir. Yapılan ayrıntılı tıbbi hikâye ve fizik muayeneyle altta yatan neden tespit edilmektedir.
Pelvik Femme’de tedaviden önce, pelvik taban kasları cihazlarla değerlendirilmektedir. Pelvik taban kasları leğen kemiğinin tabanında yer alan, işeme, dışkılama ve vajen deliğinin bulunduğu bir kas grubudur. Bu kasların fonksiyonu bozulduğunda bağırsak problemleri ortaya çıkabilmektedir.
Pelvik taban kaslarının kuvvetini ölçmenin yanında, pelvik taban kaslarıyla bağlantılı kor kaslar da değerlendirilmektedir. Ayrıca solunum şekli ve postüre bakılmaktadır.
Tedavinin ilk seansında kişiye, “Mesane ve Bağırsak Eğitimi” verilmektedir. Bu eğitimde kişinin gün içinde içmesi gereken sıvı miktarı, işeme saatleri, tuvalet pozisyonu, yemesi ve yememesi gereken yiyecekler, bağırsak masajı, dışkılama saatleri, tuvalet alışkanlıkları anlatılacaktır. Daha sonrasında fizyoterapi seanslarına başlanılmaktadır.
İBS’ye bağlı karın kasları ve bağırsaklar gerginleşebilmektedir. Bu yüzden tedavi programının içinde bağırsaklar ve karın kaslarına yönelik masaj ve mobilizasyon teknikleri de bulunmaktadır.
İBS’li kişilerde bağırsak ve pelvik taban etkileniminin yanında psikolojik etkilenimler de olabilmektedir. Değerlendirmeler sonucunda psikolojik etkilenimlere göre de tedavi yaklaşımlarında bulunulmaktadır. Tedavide uygulanan gevşeme - farkındalık egzersizleri ve meditasyonlarla kişi psikolojik olarak da rahatlamaktadır.
Genel olarak baktığımızda tedavi programı:
*Daha ayrıntılı bilgi ve randevu için 05331360975 no’lu iletişim numarasından bize ulaşabilirsiniz.
İrritabl bağırsak sendromu (İBS) tedavi edilmezse, aşağıdaki potansiyel sorunlara yol açabilmektedir:
Kronik ağrı: İBS kronik ve tekrarlayan karın ağrısına neden olabilmektedir. Zamanla, bu durum kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilmektedir.
Günlük aktivitelerde zorluk: İBS semptomları (karın ağrısı ve dışkı değişiklikleri gibi), bir kişinin günlük aktivitelerini yapmasını zorlaştırabilmektedir.
Depresyon ve anksiyete: İBS'nin fiziksel ve duygusal semptomları depresyon ve kaygıya yol açabilmektedir.
Copyright @ 2025 - Pelvik Femme. Tüm hakları saklıdır. | Designed by Emre Çelik