Nedir?
Beden Farkındalık Terapisi, ilk olarak İsveç’te 1980'lrde psikoanalist Dropsy ve fizyoterapist Roxendal tarafından geliştirilen ‘’kanıta dayalı’’ bir fizyoterapi yöntemidir. İnsan varlığının fiziksel, fizyolojik, psikolojik ve varoluşsal yönlerini dikkate alarak insan hareketlerinde bütüncül bir yaklaşımı ifade etmektedir. Bütüncül bakış açısına dayalı eğitim felsefesi postüral stabilite (denge), doğal nefes ve farkındalık gibi temel fonksiyonları içermektedir.
Egzersizler günlük hareketlere dayanmaktadır; hareketler yatarken, otururken, ayakta dururken veya yürürken yapılmaktadır. Ses egzersizleri ve giysiler üzerinden yapılan masaj yöntemleri de terapinin parçasıdır.
Beden Farkındalık Terapisi, kas-iskelet sistemi problemleri ve mental sağlık/ psikiyatrik problemleri olan hastaların rehabilitasyonunda kullanılmaktadır.
Kas-iskelet sistemi problemleri: Literatürde fibromiyalji, whiplash sendromu, kronik ağrı, gerilim tipi baş ağrısı ve skolyoz gibi spesifik kas-iskelet problemleri üzerine yapılmış çalışmalar mevcuttur.
Mental sağlık ve psikiyatrik problemler: Literatürde duygu durum, somatoform veya kişilik bozukluğu, majör depresyon, yeme bozuklukluları, Travma Sonrası Stres Bozukluğu ve Şizofreni üzerine yapılmış çalışmalar bulunmaktadır.
Ayrıca inme, irritabl (huzursuz) bağırsak sendromu, ataksi ve otizm gibi hasta gruplarında da uygulanmıştır.
Beden Farkındalık Terapisi psikolojiyi içeren birçok hastalık grubunda uygulanabilmektedir. Mesane ve bağırsak problemlerinde özellikle:
Metot bu eğitimi almış fizyoterapistler tarafından uygulanır.
Copyright @ 2024 - Pelvik Femme. Tüm hakları saklıdır. | Designed by Emre Çelik