Nedir?
Rahim sarkması, rahmin etrafındaki kasların ve dokuların zayıfladığı bir pelvik organ sarkması durumudur. Bu durum, rahmin sarkmasına veya vajinaya düşmesine neden olmaktadır. Doğumda herkesin başına gelebilir. Ancak en yaygın olanı menopozdan sonra ve birden fazla vajinal doğum yapmış kişilerde görülmesidir.
Leğen kemiğinin tabanındaki kaslar, bağlar ve dokular pelvik taban kasları olarak adlandırılmaktadır. Bu kaslar rahmi, rektumu, vajinayı, mesaneyi ve diğer pelvik organları desteklemektedir. Pelvik taban kasları, destek sağlayamayacak kadar hasar gördüğünde veya zayıfladığında bu organlarda sarkma meydana gelmektedir. Pelvik organlar, vajinanın içine veya dışına sarkabilmektedir.
Rahim sarkması, rahmi destekleyen pelvik taban kaslarının ne kadar zayıfladığına bağlı olarak hafif veya şiddetli olabilmektedir. Tam olmayan bir sarkmada, rahim vajinanın ortasında kalacak kadar sarkmış olabilir. Bir yumru veya çıkıntı oluşturur. Daha ciddi bir durumda, rahim vajinadan çıkacak kadar sarkabilmektedir. Buna tam prolapsus (sarkma) denilmektedir.
Rahim sarkmasını sınıflandırmak için derecelendirme sistemi kullanılabilmektedir. Rahim sarkmasının evreleri şunlardır:
Evre I: Rahim vajinanın üst kısmına düşer.
Evre II: Rahim vajinanın alt kısmına düşer.
Evre III: Rahim vajinadan dışarı çıkar.
Evre IV: Tüm rahim vajinanın dışına çıkar.
Rahim sarkması en çok şu kişilerde görülür:
Hafif bir rahim sarkması varsa, herhangi bir belirgin semptom olmayabilir. Ancak rahim olması gereken konumundan uzaklaştıkça, mesane veya bağırsak gibi diğer pelvik organlara baskı uygulayabilmekte ve aşağıdaki gibi semptomlara neden olabilmektedir:
Uzun süre ayakta durunca, yürüyünce, öksürünce veya hapşırınca semptomlar daha da kötüleşebilmektedir. Bu pozisyonlarda, yerçekimi pelvik taban kaslarına ekstra baskı uygular ve kaslara daha fazla yük biner.
Rahim, bir grup kas ve bağ (pelvik taban kasları) doku tarafından leğen kemiğinin içinde durmaktadır. Bu yapılar zayıfladığında rahmin konumu değişebilir ve sarkmaya başlar. Pelvik taban kaslarının zayıflamasına aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörler neden olabilmektedir:
Rahmin normal konumundan aşağı inip inmediğini belirlemek için pelvik muayene yapılmalıdır.
Rahim sarkmasını tedavi etmek için cerrahi ve cerrahi olmayan seçenekler vardır. Sarkmanın ciddiyetine, genel sağlık durumuna, yaşa ve gelecekte çocuk isteyip istememe durumuna göre tedavi yolu seçilecektir. Tedavi genellikle çoğu insan için etkilidir.
Cerrahi olmayan seçenekler
Egzersiz: Kegel egzersizleri adı verilen özel egzersizler, pelvik taban kaslarını güçlendirmeye yardımcı olmaktadır. Hafif rahim sarkması durumlarında ihtiyaç duyulan tek tedavi bu olabilir. Kegel egzersizleri bir fizyoterapist eşliğinde yapılabilmektedir.
Vajinal peser: Peser, rahmin alt kısmının (serviks) çevresine veya altına oturan kauçuk veya plastik halka şeklinde bir cihazdır. Bu cihaz rahmi desteklemeye ve yerinde tutmaya yardımcı olur.
Diyet ve yaşam tarzı: Diyet ve yaşam tarzındaki değişiklikler, kabızlık gibi semptomların tedavisinde yardımcı olabilir. Su ve lif alımını artırmak, dışkılamayı kolaylaştırabilir. Vücut tipine göre sağlıklı kiloyu korumak, ayakta dururken veya yürürken pelvik taban kaslarına daha az baskı uygular.
Cerrahi seçenekler
Histerektomi ve sarkma onarımı: Rahim sarkması, histerektomi adı verilen cerrahi bir prosedürle rahmin çıkarılmasıyla tedavi edilebilir. Bu, vajinada (vajinal histerektomi) veya karında (abdominal histerektomi) yapılan bir kesik (insizyon) yoluyla yapılabilir. Histerektomi büyük bir ameliyattır ve rahmin alınması, hamileliğin artık mümkün olmadığı anlamına gelir.
Histerektomi olmadan sarkma onarımı: Bu prosedür, rahmi normal konumuna geri getirmeyi amaçlamaktadır.
Bağırsak, mesane ve rahim sarkmalarının nedeni pelvik taban kaslarının bu organları yeterince destekleyememesidir. Leğen kemiğinin tabanında yer alan ve organları desteklemeyi sağlayan bu kaslar zayıflayabilir. Zayıflayan kaslar sonucu, organ sarkmaları oluşabilir.
Sarkmanın derecesine göre cerrahi gerekebilmektedir. Fakat cerrahi gerekmeyen ve ameliyat olan kişilerde de pelvik taban kaslarının kuvvetlendirilmesi gerekmektedir. Bu kasların egzersizlerini kişi tek başına yapmaya çalıştığında genellikle yanlış egzersiz yapmaktadır. Pelvik Femme’de fizyoterapist eşliğinde pelvik taban kasları fonksiyonel hale getirilmektedir.
Tedaviden önce, pelvik taban kasları değerlendirilmektedir. Cihazlarla yapılan ölçümler ve diğer fizyoterapi değerlendirmeleri sonucunda tedavi programı çizilmektedir.
Tedavi seanslarında pelvik taban kasları ve bu kaslarla bağlantılı yapıların fonksiyonel hale getirilmesi amaçlanmaktadır. Kullanılan fizyoterapi yöntemleri aşağıdaki gibidir:
*Daha ayrıntılı bilgi ve randevu için 05331360975 no’lu iletişim numarasından bize ulaşabilirsiniz.
Sarkmanın ciddiyetine bağlıdır. Yaşam kalitesinin etkilenmediği hafif vakalarda, tedavi daha kolaydır. Rahim sarkması, vücudun pelvik bölgesindeki diğer organları (mesane ve rektum gibi) etkileyebilir.
Copyright @ 2025 - Pelvik Femme. Tüm hakları saklıdır. | Designed by Emre Çelik