Nedir?
İdrar yolu enfeksiyonu (İYE), üriner sisteminin enfeksiyonudur. Bu tür bir enfeksiyon idrar çıkışını (üretrayı) (üretrit), böbrekleri (piyelonefrit) veya mesaneyi (sistit) etkileyebilmektedir.
İdrar normalde bakteri (mikrop) içermez. İdrar, böbreklerin filtreleme sisteminin bir yan ürünüdür. Atık ürünler ve fazla su böbrekler tarafından kandan uzaklaştırıldığında idrar oluşturulur. Normalde idrar, üriner sistemde herhangi bir enfeksiyon olmaksızın hareket eder. Ancak bakteriler vücudun dışından üriner sisteme girerek enfeksiyon ve iltihaplanma gibi sorunlara neden olabilir. Bu bir idrar yolu enfeksiyonudur.
İdrar yolu enfeksiyonu herkeste olabilir ama kadınlarda daha sık görülmektedir. Bunun nedeni, kadınlarda üretranın (idrarın vücuttan atıldığı kanal) daha kısa ve E. coli bakterilerinin yaygın olduğu anüse daha yakın olmasıdır. Yaşlı yetişkinlerde sistit gelişme riski daha yüksektir. Bu riskin fazla olması, mesanenin tam olarak boşaltılmamasından kaynaklanmaktadır.
Diyabet ve üriner sistemin anormalliği de idrar yolu enfeksiyonu riskini artırmaktadır.
İdrar yolu enfeksiyonu, idrar yolunun kırmızılaşmasına ve tahriş olmasına (iltihap) neden olur. Bu da aşağıdaki belirtilerden bazılarına neden olabilmektedir:
İdrar yolu enfeksiyonu ile ilişkili olabilecek diğer semptomlar şunlardır:
İdrar yolu enfeksiyonlarına, üretra ve mesaneye girerek iltihaplanma ve enfeksiyona neden olan mikroorganizmalar- genellikle bakteriler- neden olmaktadır. İdrar yolu enfeksiyonu en yaygın olarak üretra ve mesanede meydana gelse de, bakteriler böbreklere kadar ilerleyebilmektedir.
Mesane enfeksiyonu (sistit) vakalarının %90'ından fazlasına, normalde bağırsaklarda bulunan bir bakteri olan E. coli neden olmaktadır.
İşeme sonrasında mesanesini tam olarak boşaltamayan ve mesanesinde idrar kalan kişilerde de zamanla idrar yolu enfeksiyonu gelişmektedir.
İdrar yolu enfeksiyonunu teşhis etmek için aşağıdaki testleri kullanılmaktadır:
İdrar tahlili: Bu test, kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri ve bakteriler açısından idrarı incelemek için yapılmaktadır. İdrarda bulunan beyaz ve kırmızı kan hücrelerinin sayısı, enfeksiyona işaret edebilmektedir.
İdrar kültürü: İdrardaki bakteri türünü belirlemek için idrar kültürü testi kullanılmaktadır. Bu önemli bir testtir çünkü uygun tedaviyi belirlemeye yardımcı olur.
Enfeksiyon tedaviye yanıt vermiyorsa veya tekrar tekrar enfeksiyon geçiriliyorsa, doktor idrar yolunu hastalık veya yaralanma açısından incelemek için aşağıdaki testleri kullanabilir:
Ultrason: İç organları görüntülemektedir. Bu test cildin üzerinde yapılır ve ağrısızdır.
Sistoskopi: Bu testte, üretradan mesanenin içini görmek için bir lens ve bir ışık kaynağı (sistoskop) ile donatılmış özel bir alet kullanılmaktadır.
CT taraması: Başka bir görüntüleme testi olan CT taraması, vücudun enine kesitlerini (dilimler gibi) alan bir X-ışını türüdür.
Altta yatan nedene bağlı olarak tedavi yöntemi değişmektedir. Tedavide kullanılan yöntemler aşağıdaki gibidir:
Sıvı alımı: Su alımını artırmak idrar yolu enfeksiyonu riskini azaltmaktadır.
Antibiyotik ilaçlar: Doktor tarafından reçete edilmelidir. Enfeksiyon tedavisinde kişiye özel ilaç planlaması yapılmalıdır.
Pelvik taban egzersizleri: İşedikten sonra mesanede idrar kalmasına bağlı olarak enfeksiyon geçiriliyorsa, pelvik taban kaslarının fonksiyonu yerine getirilmelidir. Tedavi pelvik taban fizyoterapistleri tarafından yapılmaktadır.
Öncelikle tekrarlı idrar yolu enfeksiyonlarının nedenini tespit etmek çok önemlidir. Yapılan değerlendirmelerle tanı koyulmaktadır. İdrar yolu enfeksiyonlarının nedeni işeme sırasında pelvik taban kaslarını gevşetememekten kaynaklanan mesanede idrar kalması olabilir. Eğer böyleyse mutlaka pelvik taban kaslarının fonksiyonu düzeltilmelidir.
Pelvik taban kasları leğen kemiğinin tabanında yer alan, işeme ve dışkılamayı sağlayan bir kas grubudur. Pelvik taban kaslarını sıktığımızda idrarımızı tutarız ve gevşettiğimizde işeyebiliriz. Bazen pelvik taban kasları olması gerekenden daha gergin olabilir ve işeme sırasında tam olarak gevşeyemeyebilir.
Pelvik Femme’de tedaviden önce, pelvik taban kasları cihazlarla değerlendirilmektedir. Pelvik taban kaslarının kuvvetini ölçmenin yanında, pelvik taban kaslarıyla bağlantılı kor kaslar da değerlendirilmektedir. Ayrıca çocuğun solunum şekli ve postürüne bakılmaktadır.
Tedavinin ilk seansında kişiye, “Mesane ve Bağırsak Eğitimi” verilmektedir. Bu eğitimde kişinin gün içinde içmesi gereken sıvı miktarı, işeme saatleri, tuvalet pozisyonu, yemesi ve yememesi gereken yiyecekler, bağırsak masajı, tuvalet alışkanlıkları anlatılmaktadır. Daha sonrasında fizyoterapi seanslarına başlanılmaktadır.
Fizyoterapi seanslarında kullanılan teknikler aşağıdaki gibidir:
*Daha ayrıntılı bilgi ve randevu için 05331360975 no’lu iletişim numarasından bize ulaşabilirsiniz.
İdrar yolu enfeksiyonları tedavi edilmezse, enfeksiyon daha da ilerleyebilir ve vücut sistemlerine yayılabilir. Bu durum ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca, böbreklerde hasar oluşabilir ve böbrek yetmezliğine yol açabilir. Bu nedenle, idrar yolu enfeksiyonlarının zamanında ve doğru bir şekilde tedavi edilmesi çok önemlidir.
Copyright @ 2025 - Pelvik Femme. Tüm hakları saklıdır. | Designed by Emre Çelik