Kronik Pelvik Ağrı

Kronik Pelvik Ağrı

Nedir?

Kronik pelvik ağrı, göbek deliğinin altındaki ve kalçaların arasındaki bölgede altı ay veya daha uzun süren ağrıdır. Kronik pelvik ağrının birden çok nedeni olabilmektedir. Başka bir hastalığın semptomu olabileceği gibi başlı başına bir durum da olabilmektedir.

  • Belirtileri nedir?

    Kişiden ağrının yerini göstermesi istendiğinde, tek bir noktayı işaret etmek yerine tüm pelvik bölgeyi gösterebilmektedir. Kronik pelvik ağrının belirtileri aşağıdakilerden bir veya daha fazlasıyla tanımlanabilmektedir:

    • Şiddetli ve sürekli ağrı
    • Aralıklı ağrı
    • Donuk ağrı
    • Keskin ağrılar veya kramp
    • Leğen kemiğinin derinliklerinde basınç veya ağırlık hissi

    Ek olarak, şunlar yaşanabilmektedir:

    • İlişki sırasında ağrı
    • Dışkılarken veya idrar yaparken ağrı
    • Uzun süre oturulduğunda ağrı
    • Ayakta dururken artan ve yatma pozisyonunda azalan ağrı

    Ağrı hafif ve rahatsız edici olabilmektedir. Ya da o kadar şiddetli olabilir ki kişi işe gitmek istemeyebilir, uyuyamayabilir ve egzersiz yapamayabilir.

  • Nedenleri nedir?

    Kronik pelvik ağrı, birden çok nedeni olabilen karmaşık bir durumdur. Bazen, tek bir bozukluk, neden olarak tanımlanabilmektedir. Bazı farklı durumlarda, ağrı birkaç tıbbi durumun sonucu olabilmektedir. Örneğin, bir kadında endometriozis ve interstisyel sistitin her ikisi olabilir. Bu iki durum bir arada kronik pelvik ağrının sebebi olabilir.

    Kronik pelvik ağrının bazı nedenleri şunlardır:

    Endometriozis (Çikolata kisti): Endometriozis, rahim (uterus) içini döşeyen endometrium tabakasının rahmin dışında büyümesidir. Bu doku birikintileri, adet dönemlerine göre hormon seviyeleri yükselip düştükçe her ay kalınlaşır, parçalanır ve kanar. Rahmin dışında olduğu için kan ve doku vajina yoluyla vücuttan çıkamaz. Bunun yerine, ağrılı kistlere neden olur.

    Kas-iskelet sorunları: Kemikleri, eklemleri ve bağ dokularını (kas-iskelet sistemi) etkileyen durumlardır. Örneğin fibromiyalji, pelvik taban kas gerginliği, kasık ekleminin iltihabı veya fıtık tekrarlayan pelvik ağrıya neden olabilir.

    Kronik pelvik inflamatuar hastalık: Genellikle cinsel yolla bulaşan uzun süreli bir enfeksiyon pelvik organları tutan yara izine neden olursa kronik pelvik ağrı oluşabilir.

    Yumurtalık kalıntısı: Rahim, yumurtalıklar ve fallop tüplerinin cerrahi olarak çıkarılmasından sonra, yanlışlıkla küçük bir yumurtalık parçası içeride kalabilir. Daha sonra ağrılı kistler gelişebilir.

    Miyomlar: İyi huylu rahim kistleri, alt karın bölgesinde baskıya veya ağırlık hissine neden olabilir. Kan kaynağından mahrum kalmadıkça ve yok olmaya (dejenere olmaya) başlamadıkça nadiren keskin ağrıya neden olurlar.

    Huzursuz bağırsak sendromu: İrritabl (huzursuz) bağırsak sendromu ile ilişkili semptomlar (şişkinlik, kabızlık veya ishal) pelvik ağrı ve baskı kaynağı olabilir.

    Ağrılı mesane sendromu (interstisyel sistit): İnterstisyel sistit, mesanede tekrarlayan ağrı ve sık idrara çıkma ihtiyacı ile ilişkilidir. Mesane doldukça kişi pelvik ağrı yaşayabilir. Bu ağrı mesaneyi boşalttıktan sonra geçici olarak düzelebilir.

    Pelvik tıkanıklık sendromu: Rahmin ve yumurtalıkların etrafındaki genişlemiş, varis tipi damarların pelvik ağrıya neden olabileceği düşünülmektedir. Bununla ilgili literatürde yeterli kanıt yoktur.

    Psikolojik faktörler: Depresyon, kronik stres, cinsel veya fiziksel istismar öyküsü, kronik pelvik ağrı riskini artırmaktadır. Duygusal sıkıntı, ağrıyı daha da kötüleştirir. Kronik ağrı ile yaşamak duygusal sıkıntı kısır döngüsüne neden olur.

  • Nasıl teşhis edilir?

    Kronik pelvik ağrıya neyin neden olduğunu bulmak genellikle bir eleme sürecinden sonra olmaktadır. Çünkü birçok farklı rahatsızlık pelvik ağrıya neden olabilir.

    Kişisel sağlık geçmişi ve aile geçmişi hakkında ayrıntılı bir görüşmeye ek olarak, ağrı günlüğü tutulması istenebilmektedir.

    Yapılabilecek testler aşağıdaki gibidir:

    Pelvik muayene: Bu muayene, enfeksiyon belirtilerini, anormal büyümeleri veya gergin pelvik taban kaslarını ortaya çıkarabilir. Pelvik bölgedeki hassasiyet alanları kontrol edilir. Bu muayene sırasında herhangi bir rahatsızlık hissedip hissedilmediğine de bakılmaktadır.

    Laboratuvar testleri: Enfeksiyonları kontrol etmek için yapılabilir. Kan hücresi sayısını kontrol etmek için kan ve idrar tahlili de istenebilir.

    Ultrason: Bu test, vücuttaki yapıların kesin görüntülerini göstermektedir. Özellikle yumurtalıklar, rahim veya fallop tüplerindeki kitleleri veya kistleri tespit etmek için kullanışlıdır.

    Diğer görüntüleme testleri: Anormal yapıları veya büyümeleri saptamaya yardımcı olması için karın röntgeni, bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI) önerilebilir.

    Laparoskopi: Bu cerrahi işlem sırasında, doktor karında küçük bir kesi yapar ve küçük bir kameraya (laparoskop) bağlı ince bir tüp sokar. Laparoskop, pelvik organları görmeye ve anormal dokuları veya enfeksiyon belirtilerini kontrol etmeye olanak tanır. Bu prosedür özellikle endometriozis (çikolata kisti) ve kronik pelvik inflamatuar hastalığı tespit etmede yararlıdır.

    Kronik pelvik ağrının altında yatan nedeni bulmak uzun bir süreç olabilir ve bazı durumlarda hiçbir zaman net bir açıklama bulunamayabilir. Ancak sabır ve açık iletişim ile hasta ve sağlık uzmanı, en az rahatsızlıkla dolu bir hayat yaşamaya yardımcı olacak bir tedavi planı geliştirebilir.

  • Tedavisi nedir?

    Fizyoterapi: Germe egzersizleri, masaj ve diğer gevşeme teknikleri kronik pelvik ağrıyı iyileştirebilmektedir. Bir fizyoterapist bu terapileri uygulayabilir ve ağrıyla baş etme stratejileri geliştirmeye yardımcı olabilir. Bazen fizyoterapistler, transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu (TENS) adı verilen tıbbi bir alet kullanarak belirli ağrı noktalarını hedefler. TENS, yakındaki sinir yollarına elektriksel uyarıları gönderir. Fizyoterapistler ayrıca, bu bölgeleri gevşetmeyi öğretebilmek için gergin kas alanlarını belirlemeye yardımcı olan biofeedback kullanabilir.

    İlaç tedavisi: Duruma göre doktor, antibiyotik, ağrı kesici veya antidepresan ilaçlar reçete edebilmektedir.

    Tetik nokta enjeksiyonları: Doktor, ağrı hissedilen belirli noktalara (tetik noktalar) uyuşturucu bir ilaç enjekte edebilir. Genellikle uzun süre etkili bir lokal anestezik olan ilaç, ağrıyı bloke edebilir ve rahatsızlığı azaltabilir.

    Psikoterapi: Ağrı, depresyon, cinsel istismar, kişilik bozukluğu, sorunlu bir evlilik veya aile krizi ile iç içe geçiyorsa, bir psikolog veya psikiyatri uzmanıyla görüşmek faydalı olabilir. Bilişsel davranışçı terapi vb. gibi farklı psikoterapi türleri vardır.

    Ameliyat: Kronik pelvik ağrıya neden olan altta yatan bir sorunu düzeltmek için doktor, aşağıdaki gibi bir cerrahi prosedür önerebilir:

    • Laparoskopik cerrahi: Endometriozis (çikolata kisti) varsa, doktorlar laparoskopik cerrahi kullanarak yapışıklıkları veya endometriyal dokuyu çıkarabilirler. Laparoskopik cerrahi sırasında, cerrah göbek deliğine yakın küçük bir kesiden ince bir görüntüleme aleti (laparoskop) sokar. Bir veya daha fazla ek küçük kesiden endometriyal dokuyu çıkarmak için aletler sokar.
    • Histerektomi: Nadiren karmaşık vakalarda, doktorlar rahmin (histerektomi), fallop tüplerinin (salpenjektomi) veya yumurtalıkların (ooforektomi) alınmasını önerebilir. Bu cerrahiler yapıldıktan sonra oluşabilecek farklı durumlar vardır. Doktor, bu seçeneği önermeden önce yararları ve risklerini ayrıntılı olarak anlatmaktadır.
  • Pelvik Femme nasıl tedavi ediyor?

    Kronik pelvik ağrının nedenine göre tedavi yapılmaktadır. Pelvik taban kasları genel olarak ağrıya bağlı olarak gerilmektedir.

    Pelvik taban kasları, leğen kemiğinin tabanında yer alan bir kas grubudur. İşeme ve dışkılamadan sorumludur. Bu yüzden, kaslardaki herhangi bir fonksiyon bozukluğu, ağrı, idrar kaçırma, sık sık tuvalete gitme, kabızlık, dışkı kaçırma gibi problemlere yol açabilir.

    Ağrıyla birlikte pelvik taban kaslarının kasılma gevşeme mekanizması da bozulmaktadır. Pelvik Femme tedavi seanslarında pelvik taban kaslarının fonksiyonunu düzeltmeyi ve ağrı döngüsünü kırmayı hedeflemektedir.

    Pelvik Femme’de tedaviden önce, pelvik taban kasları cihazlarla değerlendirilmektedir. Pelvik taban kaslarının kuvvetini ölçmenin yanında, pelvik taban kaslarıyla bağlantılı kor kaslar da değerlendirilmektedir. Ayrıca pelvik taban kaslarıyla yakından bağlantılı olan solunum kası diyafram ve duruş (postür) da değerlendirilmektedir. Ağrıyı azaltan ve artıran faktörler ayrıntılı bir şekilde konuşulmaktadır.

    Tedavinin ilk seansında kişiye öncelikle, “Kronik Pelvik Ağrı Eğitimi” verilmektedir. Bu eğitimde kişinin gün içinde içmesi gereken sıvı miktarı, işeme saatleri, tuvalet pozisyonu, yemesi ve yememesi gereken yiyecekler, bağırsak masajı, tuvalet alışkanlıkları, gevşeme yöntemleri anlatılmaktadır. Daha sonrasında fizyoterapi seanslarına başlanılmaktadır.

    Ağrı psikolojik olarak da etkileyeceğinden “Beden Farkındalık Terapisi” ve meditasyonlar ile tedavi desteklenmektedir.

    Fizyoterapi seanslarında kullanılan teknikler aşağıdaki gibidir:

    • Manuel terapi (masaj teknikleri)
    • Diyafram solunumu eğitimi
    • Kor egzersizleri
    • Postür (duruş) egzersizleri
    • Duyu eğitimi
    • Biofeedback
    • Mesane rahatlatma teknikleri
    • Beden farkındalık terapisi
    • Pelvik taban egzersizleri
    • Nöromodülasyon

    Pelvik Femme’de tedavi kişiye özgü planlanmaktadır.

    *Daha ayrıntılı bilgi ve randevu için 05331360975 no’lu iletişim numarasından bize ulaşabilirsiniz.

  • Tedavi edilmezse ne olur?

    Kronik pelvik ağrı tedavi edilmezse, ağrının şiddeti zamanla artabilir. Bu ağrılar kişinin psikolojisini olumsuz yönde etkileyebilir. Psikolojik olarak kötü olan kişi sosyal çevresiyle de sorunlar yaşayabilir. İşini bırakmak isteyecek seviyeye bile gelebilir.