Nedir?
"Koksidinia" olarak adlandırılan kuyruk kemiği ağrısı, kalça yarığının üzerinde, omurganın en altındaki küçük üçgen kemiğin içinde ve çevresindeki ağrıdır.
"Koksiks" terimi, ucu aşağı dönük bir kuş gagasına benzediği için Yunanca "guguk" kelimesinden gelir. "Dynia", "ağrı" anlamına gelir ve bu nedenle "koksidinia", kelimenin tam anlamıyla "koksiks ağrısı" anlamına gelir. Ve kemik, bir hayvanın kuyruğunun konumuna karşılık geldiğinden, buna "kuyruk kemiği" denir.
Kuyruk kemiği ağrısı (Koksidinia) belirtileri şunlardır:
Kuyruk kemiği ağrısı ile ortaya çıkabilecek diğer ilgili semptomlar şunlardır:
Kuyruk kemiği ağrısı, donuk bir ağrıdan şiddetli bir bıçaklamaya kadar değişmektedir. Haftalarca, aylarca ve bazen daha uzun sürebilmektedir. Kuyruk kemiği ağrısına neden olan üç tür olay vardır:
Dış Travma: Düşme sonucu oluşan zedelenmiş, kırılmış veya yerinden çıkmış koksiks.
İç Travma: Zor bir doğum veya dar, sert bir yüzeyde çok uzun süre oturmaktan kaynaklanan travma.
Diğerleri: Enfeksiyon, apse ve tümörler.
İlginç bir şekilde, kuyruk kemiği ağrısı olanların üçte birinin nedeni bilinmemektedir.
Düşme: Kişi gerçekten kötü bir şekilde düşerse, kuyruk kemiğini (koksiks) zedeleyebilir, kırabilir veya yerinden oynatabilir
Tekrarlayan gerilme yaralanması: Bisiklete binme ve kürek çekme gibi sporlar, ileri geri eğilmeyi ve omurgayı esnetmeyi gerektirir. Bu tekrarlanan hareketin çok fazla olması kuyruk kemiğinin etrafındaki dokuları zorlayabilir.
Hamilelik/Doğum: Gebeliğin üçüncü üç aylık döneminde, kadının vücudu sakrum ile kuyruk kemiği arasındaki alanı yumuşatan hormonlar salgılar. Bu durum, kuyruk sokumunun doğum sırasında gerektiği gibi hareket etmesini sağlar. Bu doğal bir süreçtir ancak ne yazık ki böyle bir hareket kuyruk kemiği çevresindeki kasları ve bağları çok fazla gererek ek ağrıya neden olabilir. Yumuşak dokular üzerindeki bu tür bir baskı, kuyruk sokumunu doğru açıda desteklemelerini engeller.
Obezite: Ekstra ağırlık kuyruk sokumuna ilave basınç uygular. Fazla kilo, kuyruk sokumunun geriye doğru eğilmesine neden olabilir. Kuyruk kemiği yerinde değilse incinir.
Zayıf olmak: Kalçada kuyruk kemiğinin kaslara, bağlara ve tendonlara sürtünmesini önleyecek kadar yağ yoksa, kuyruk sokumu ağrısına neden olabilir.
Oturma: Sadece bu basit hareket, özellikle sert veya dar bir yüzeyde oturuluyorsa, kuyruk sokumu ağrısını artırabilir.
Kanser: Sadece nadir durumlarda kuyruk kemiği ağrısı bir kanser belirtisidir.
Fetüs büyüdükçe ağırlığı pelvik bölgeye baskı uygulayarak o genel bölgede ağrıya neden olur.
Kuyruk kemiği ağrısı, bir kadın adet gördüğünde tipik olarak daha kötüdür.
İlk olarak kişinin genel tıbbi geçmişi alınmaktadır. Daha sonra düşme veya doğum dahil olmak üzere son travmalar sorulmaktadır. Ardından, belirgin bir kırık, şekil bozukluğu, kitle veya apse (enfeksiyon) olup olmadığını kontrol etmek için alanın görsel muayenesi yapılmaktadır.
Kuyruk kemiği ağrısını (koksidinia) teşhis etmek için hangi testler kullanılır?
Kırık olup olmadığını kontrol etmek için:
İltihabı ve kordomayı (omurganın nadir görülen bir kanserli tümörü) kontrol etmek için:
Bu ağrı genellikle oturma pozisyonundayken ya da sırt üstü yatarken daha belirginleşir. Tedavi seçenekleri şunlar olabilir:
Ağrı kesici ilaçlar: Ağrı kesici ilaçlar, ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Doktor tarafından reçetelenmesi gerekmektedir.
Kısa süreli ağrı azaltıcı enjeksiyonlar: Bu enjeksiyonlar, ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir ancak sadece kısa süreli bir etki sağlar.
Fizyoterapi: Fizyoterapide kullanılan özel egzersizler ve masaj teknikleri sayesinde ağrı azaltılabilir.
Kuyruk kemiği cerrahisi: Eğer diğer tedavi seçenekleri denenmişse ve ağrı hala devam ediyorsa, kuyruk kemiği cerrahisi gerekebilir. Bu cerrahi, ağrıyı kaynağından kesmeyi amaçlar.
Kuyruk sokumu ağrısının neden kaynaklandığı değerlendirmeler sonucunda bulunmaktadır. Daha sonrasında ağrının kaynağına yönelik olarak kişiye özel tedavi programı oluşturulmaktadır.
Tedavi programının içinde farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır:
Kişiye gün içerisinde hangi pozisyonlarda durması gerektiğine dair eğitim verilmektedir. Oturmada, ayakta, yatarken nasıl durması gerektiği anlatılmaktadır.
*Daha ayrıntılı bilgi ve randevu için 05331360975 no’lu iletişim numarasından bize ulaşabilirsiniz.
Kuyruk kemiği ağrısı tedavi edilmezse, ağrının şiddeti zamanla artabilir. Ağrının devam etmesi kişinin psikolojik durumunu ve hareketlerini kısıtlayabilir. Uzun süreli ağrı depresyon ve anksiyete gibi problemlere yol açabilir. Ağrıya neden olan tıbbı bir problem varsa tedavi edilmedikçe durum daha da kötüleşebilir.
Copyright @ 2025 - Pelvik Femme. Tüm hakları saklıdır. | Designed by Emre Çelik