Nedir?
Dışkı (kaka) kaçırma, kişinin istediği anda dışkıyı tutamaması veya kaçırması anlamına gelmektedir. Bu durum çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilmekte ve birçok kişide rahatsızlık yaratabilmektedir.
Dışkı kaçırma belirtileri şunlar olabilir:
Sık idrara çıkma ve idrar kaçırma: Dışkı kaçırmayla birlikte idrar problemleri de görülebilir. Sık idrara çıkma ya da idrar kaçırma bunlardan bazılarıdır.
Kontrolsüz gaz çıkarma: Dışkı kaçırma sırasında, kontrolsüz gaz çıkarma da olabilir.
Kabızlık veya ishale eşlik eden dışkı kaçırma: Dışkı kaçırma, kabızlık veya ishale eşlik edebilir.
Kaygı ve stres: Kişi, dışkı kaçırma sırasında rahatsızlık veya sıkıntı hissedebilir.
Dışkı kaçırma, doğum yapmış 25 kadından birini etkilemektedir. Yaşam kalitesi üzerinde büyük bir etkisi bulunmaktadır. Pek çok kadın bunu o kadar utanç verici bulur ki tedavi olmak istemezler. Ancak, yardımcı olabilecek tedavi yöntemleri bulunmaktadır.
Bazı kadınlar doğum yaptıktan sonra dışkı tutamama problemi yaşamaktadır. Bunun nedeni, doğum sırasında yanlış ıkınmanın, bağırsakları açıp kapatmaya yardımcı olan sinirlere ve pelvik taban kaslarına (idrarı ve dışkıyı tutmayı sağlayan kas grubu) zarar verebilmesidir.
Aşağıdaki durumlar da dışkı kaçırmanın nedeni olabilmektedir:
Dışkı kaçırma, çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilmekte ve birçok kişide rahatsızlık yaratabilmektedir.
Dışkı kaçırma problemi teşhis edilirken, kişinin şikayetleri ve belirtileri dikkate alınmaktadır. Ayrıca, kişinin geçmişteki sağlık durumu, ilaç kullanımı gibi bilgiler de değerlendirilmektedir.
Dışkı kaçırma probleminin teşhis edilebilmesi için, kişinin aşağıdaki bilgileri vermesi gerekmektedir:
Dışkı kaçırma probleminin teşhis edilebilmesi için, kişinin fiziksel muayene ve laboratuvar testlerine de ihtiyaç duyulabilmektedir. Bu testler, kişinin vücut sıvısı, dışkısı ve idrarı gibi örneklerinin incelenmesiyle yapılmaktadır.
Dışkı kaçırma tedavi türü aşağıdakilere bağlı olacaktır:
Bu değişkenlere göre farklı tedavi seçenekleri bulunmaktadır:
İlaç tedavisi: İlaç tedavisi, dışkı kaçırma problemine neden olan faktörleri ortadan kaldırmak için kullanılmaktadır. Örneğin, idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde antibiyotikler kullanılabilir. Ya da kabızlıktan dolayı olan kaçırmalarda, bağırsakları boşaltacak ilaçlar önerilebilmektedir.
Pelvik taban egzersizleri: Pelvik taban egzersizleri, dışkı kaçırma problemine neden olan pelvik taban kas zayıflıklarını düzeltmek için kullanılmaktadır. Kegel egzersizleri de denilen pelvik taban egzersizleri dışkı kaçırmada etkili olmaktadır.
Diyet ve beslenme değişiklikleri: Dışkı kaçırma problemine neden olan faktörlerden biri de beslenme şeklidir. Örneğin, çok fazla lif içeren gıdaların tüketimi, dışkı kaçırma problemine neden olabilmektedir. Bu nedenle, kişinin diyetine uygun değişiklikler yapılması gerekebilir.
Cerrahi müdahale: Dışkı kaçırma problemine neden olan faktörlerden biri de anatomik problemler olabilir. Örneğin, anüs çatlakları veya anüs fissürleri dışkı kaçırma problemine neden olabilmektedir. Bu durumlar için cerrahi müdahale gerekebilmektedir.
Her tedavi kişiye özgü planlanmalıdır. Pelvik Femme’de tedaviye başlamadan önce biyolojik, psikolojik ve sosyal açıdan değerlendirme yapılmaktadır. Bu üç yönlü bakış açısıyla tedavi oluşturulmakta ve gerekli uzmanlara yönlendirme yapılmaktadır.
Öncelikle dışkı kaçırmanın nedenini tespit etmek çok önemlidir. Yapılan ayrıntılı tıbbi hikâye ve fizik muayeneyle altta yatan neden tespit edilmektedir.
Pelvik Femme’de tedaviden önce, pelvik taban kasları cihazlarla değerlendirilmektedir. Pelvik taban kasları leğen kemiğinin tabanında yer alan, işeme, dışkılama ve vajen deliğinin bulunduğu bir kas grubudur. Bu kasların fonksiyonu bozulduğunda bağırsak problemleri ortaya çıkabilmektedir.
Pelvik taban kaslarının kuvvetini ölçmenin yanında, pelvik taban kaslarıyla bağlantılı kor kaslar da değerlendirilmektedir. Ayrıca solunum şekli ve postüre bakılmaktadır.
Temelde dışkı kaçırmanın nedeni kabızlık ve pelvik taban kas bozukluğu olduğunda, pelvik taban kaslarını kuvvetlendirmeye yönelik egzersizleri içeren tedavi programı oluşturulmaktadır. Tedavinin ilk seansında kişiye, “Mesane ve Bağırsak Eğitimi” verilmektedir. Bu eğitimde kişinin gün içinde içmesi gereken sıvı miktarı, işeme saatleri, tuvalet pozisyonu, yemesi ve yememesi gereken yiyecekler, bağırsak masajı, tuvalet alışkanlıkları anlatılacaktır. Daha sonrasında fizyoterapi seanslarına başlanılmaktadır.
Kabızlığa bağlı karın kasları ve bağırsaklar gerginleşebilir. Bu yüzden tedavi programının içinde bağırsaklar ve karın kaslarına yönelik masaj ve mobilizasyon teknikleri de bulunmaktadır.
Dışkı kaçırma problemi olan bir kişinin psikolojik stres altında olması bir gerçektir. Yapılan gevşeme ve farkındalık egzersizleriyle kişi psikolojik olarak da rahatlayacaktır.
Genel olarak baktığımızda tedavi programı:
*Daha ayrıntılı bilgi ve randevu için 05331360975 no’lu iletişim numarasından bize ulaşabilirsiniz.
Dışkı kaçırma problemi tedavi edilmezse, kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Özellikle kişinin günlük rutinlerini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Ayrıca, dışkı kaçırma problemi olan kişilerin fiziksel aktivite düzeyi de düşebilmekte ve daha hareketsiz bir yaşam stiline sahip olabilmektedirler.
Dışkı kaçırma problemi tedavi edilmezse, aşağıdaki sorunlar ortaya çıkabilir:
İştahsızlık: Dışkı kaçırma problemi olan kişilerin yemek yemek istememesi veya yemek yemesi sonucu kilo kaybetmesi durumudur. İştahsızlık, fiziksel veya psikolojik nedenlerle ortaya çıkabilmektedir.
Cinsel problemler: Dışkı kaçırma problemi olan kişilerde cinsel problemler ortaya çıkabilmektedir. Örneğin, cinsel performans düşüklüğü görülebilmektedir.
Stres: Dışkı kaçırma problemi olan kişilerde stres ortaya çıkabilmektedir. Stres, kişinin fiziksel veya psikolojik olarak gergin olması durumudur.
Copyright @ 2024 - Pelvik Femme. Tüm hakları saklıdır. | Designed by Emre Çelik