Nedir?
Mesane sarkması (sistosel), mesane adı verilen idrar kesesinin normal konumundan aşağı doğru sarkması olarak tanımlanmaktadır. Bu durum, doğum veya aşırı kilo alımı gibi nedenlerle ortaya çıkabilmektedir. Çoğunlukla kadınlarda görülmektedir. Mesaneyi olması gereken konumunda tutan yapı, pelvik taban kaslarıdır. Pelvik taban kaslarının zayıflaması sonucunda mesane sarkması görülebilmektedir. Sarkmanın dereceleri vardır:
Derece 1 (hafif): Mesane vajinaya sadece kısa bir şekilde sarkar.
Derece 2 (orta): Mesane vajinanın ağzına kadar iner.
Derece 3 (şiddetli): Mesane vajinanın açıklığından dışarı doğru çıkıntı yapar.
Kişi ayakta dururken, bir şey kaldırırken, öksürürken veya gün geçtikçe bu hisler daha da kötüleşebilmektedir. Mesane vajinanın içine veya dışına doğru çıkıntı yapmaktadır.
Mesane sarkması için risk faktörleri aşağıdakiler gibi olabilmektedir:
Derece 2 veya derece 3 mesane sarkması, semptomların tanımlanmasından ve vajina muayenesinden sonra teşhis edilebilmektedir. Doktor ayrıca aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı testler yapabilmektedir:
Ürodinamik test: Mesanenin idrarı tutma ve bırakma yeteneğini ölçmektedir.
Sistoskopi (sistoüretroskopi): Mesaneyi ve idrar yolunu malformasyonlar, tıkanıklıklar, tümörler veya taşlar açısından incelemek için üretradan (idrarın çıktığı yapı) uzun tüp benzeri bir alet geçirilmektedir.
Mesane sarkmasının tedavisinde, öncelikle problemin nedenini belirlemek önemlidir. Bu, muayene olarak yapılabilmektedir. Mesane sarkmasının tedavisinde kullanılabilecek yöntemler şunlar olabilir:
Pelvik taban egzersizleri ve günlük yaşam değişiklikleri: Bu yöntem, idrar kaçırma ve idrar yaparken ağrı gibi belirtileri azaltmak için yapılan tedavidir. Bu yöntemler arasında, özel eğitim programları, kegel egzersizleri (pelvik taban kaslarını kuvvetlendirme egzersizleri) ve günlük yaşamda yapılabilecek değişiklikler (örneğin, kilo vermek) sayılabilmektedir.
Cerrahi tedavi: Mesane sarkmasının nedeni fizyolojik bir sorunsa (örneğin, doğum sonrası ortaya çıkan mesane sarkması), cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Bu müdahale, mesaneyi normal yerine yerleştirmeyi amaçlamaktadır.
Bağırsak, mesane ve rahim sarkmalarının nedeni pelvik taban kaslarının bu organları yeterince destekleyememesidir. Leğen kemiğinin tabanında yer alan ve organları desteklemeyi sağlayan bu kaslar zayıflayabilir. Zayıflayan kaslar sonucu, organ sarkmaları oluşabilir.
Sarkmanın derecesine göre cerrahi gerekebilmektedir. Fakat cerrahi gerekmeyen ve ameliyat olan kişilerde de pelvik taban kaslarının kuvvetlendirilmesi gerekmektedir. Bu kasların egzersizlerini kişi tek başına yapmaya çalıştığında genellikle yanlış egzersiz yapmaktadır. Pelvik Femme’de fizyoterapist eşliğinde pelvik taban kasları fonksiyonel hale getirilmektedir.
Tedaviden önce, pelvik taban kasları değerlendirilmektedir. Cihazlarla yapılan ölçümler ve diğer fizyoterapi değerlendirmeleri sonucunda tedavi programı çizilmektedir.
Tedavi seanslarında pelvik taban kasları ve bu kaslarla bağlantılı yapıların fonksiyonel hale getirilmesi amaçlanmaktadır. Kullanılan fizyoterapi yöntemleri aşağıdaki gibidir:
*Daha ayrıntılı bilgi ve randevu için 05331360975 no’lu iletişim numarasından bize ulaşabilirsiniz.
Mesane sarkması tedavi edilmezse, belirtiler daha da kötüleşebilir ve hayat kalitesini olumsuz etkileyebilir. Özellikle, idrar kaçırma sorunları günlük yaşamı olumsuz etkileyebilir ve cinsel ilişki sırasında da ağrı oluşturabilir. Bu nedenle, mesane sarkması tedavi edilmesi önemlidir.
Copyright @ 2024 - Pelvik Femme. Tüm hakları saklıdır. | Designed by Emre Çelik