Dışkılama Yapamıyor musun? Bu Masajı Deneyebilirsin

  • Anasayfa
  • Blog
  • Dışkılama Yapamıyor musun? Bu Masajı Deneyebilirsin

Dışkılama Yapamıyor musun? Bu Masajı Deneyebilirsin

Dışkılama Yapamıyor musun? Bu Masajı Deneyebilirsin

Tuvalette oturup dışkılamayı boşuna beklemekten bıktıysanız, tam size göre bir masaj var. Buna karın masajı denir ve daha etkili stratejilerle düzenli olarak birlikte kullanıldığında (sıvı alımı ve lif açısından zengin bir diyet yemek gibi), şişkinlik, gaz ve kabızlık semptomlarını iyileştirmede çok yardımcı olabilir. En iyi sabah yapılır, aynı zamanda güne kişisel bakım ile başlamanın güzel bir yoludur.

Karın masajı nasıl etki eder?

Bağırsak masajı olarak da bilinen karın masajı, karnınızdan yapılır ve bağırsağınıza hafif bir basınç uygular. Bağırsak hareketliliğini uyararak kabızlığı azaltmaya yardımcı olabilir. Bağırsak hareketliliği, temel olarak, sindirilmiş yiyecekleri vücudunuzda ilerleten boşaltım sistem tarafından oluşturulan harekettir. Bağırsak hareketliliği arttığında, dışkı ve gaz daha verimli vücuttan atılabilir.

Sonuçlar? Daha sık kaka yaparsınız. Daha az gazlı ve şişkin hissedersiniz.

Karın masajı çoğu kişi için güvenlidir. Fakat bilinen veya şüphelenilen bir karın tıkanıklığınız, kitleniz varsa veya son 6 hafta içinde karın ameliyatı veya karın radyasyonu geçirdiyseniz, masajı yapmamak en iyisidir. Ayrıca, kabızlık sizin için yeni bir durumsa ve birkaç hafta beslenmenizi düzeltip daha fazla sıvı aldıktan sonra rahatlamıyorsa, belirtilerinizin altında yatan herhangi bir tıbbi sorun olmadığından emin olmak için önce doktorunuza danışın.

Doktorunuz güvenli olduğunu düşünüyorsa masajınızı yapabilirsibiz.

Masajınız için hazırlanın!

Koltuk veya yatak gibi rahat bir yüzeye uzanarak başlayın, ardından her iki ayağınızı da yere koyarak dizlerinizi bükün. Eğer uzanamıyorsanız, bir sandalyeye yaslanarak oturun. Her iki pozisyonda da karın kaslarınızın gevşek olduğundan emin olun.

Stres, sindirime ters etki yapar. Bu nedenle karın kaslarınızdaki gerginliği rahat bırakmak ve sinir sisteminizi sakinleştirmek için birkaç diyafram nefesi yapabilirsiniz.

Bağırsaklarınıza adım adım masaj yapın!

Kabızlık veya şişkinlik için karın masajının amacı, kalın bağırsağınızın yolu boyunca dışkının dışarı çıktığı yönde masaj yapmaktır. Bu, aşağıdaki resimde gösterildiği gibi, karnınızın sağ alt köşesinden saat yönünde, yukarı ve üst karnınız boyunca, diğer taraftan aşağı hareket etmek anlamına gelir.

Gaz ve kakanın doğru yönde hareket etmesini sağlamak için şu adımları izleyin:

  1. Karnınızın sağ alt köşesinden, kalça kemiğinizin iç kısmından başlayın. Burası bağırsağın başlangıcıdır. ‍
  2. Bir veya iki elinizi kullanarak (biri diğerinin üzerinde), ellerinizi hafif bir baskıyla karnınıza koyun. Parmaklarınızı kullanabilir veya elinizle yumruk yapıp parmak eklemlerinizi kullanabilirsiniz. ‍
  3. Elinizdeki hafif basıncı korurken, karnınızın sağ tarafına masaj yapın ve ilerledikçe saat yönünde küçük daireler çizin. ‍
  4. Karnınızın sağ üst kısmından (göbek deliğinizin üstünde, ancak göğüs kafenizin altında) sol üst tarafa doğru hareket ederken küçük dairelerle masaj yapmaya devam edin. ‍
  5. Sol üst köşeye geldiğinizde, karnınızın sol tarafından aşağı doğru masaj yapmaya devam edin. ‍
  6. Karnınızın sol tarafına, sol kalça kemiğinizin hemen içine ulaştığınızda masajı bitirebilirsiniz. Belirtilerinizi hafifletmeye yardımcı olmak için 10 kere bunu yapın.

Bağırsak masajından en iyi sonuçları almak için ipuçları

  • Masajı daha rahat yapabilmeniz için losyon veya masaj yağı kullanabilirsiniz. ‍
  • Masaj boyunca çok sert olmayan hafif bir baskı uygulayın.
  • Bu masajı sabahları yapmayı deneyin. Çünkü bağırsaklarınızın doğal olarak en aktif olduğu zaman sabah saatleridir.

Bağırsak sağlığınız önemlidir ve kronik kabızlık mesanenize ve ruhsal durumunuza da kötü etki yapabilir. Bağırsak masajı kabızlığı çözmek için tek bir tedavi yöntemi değildir. Tedaviye yardımcı bir yöntemdir. Bundan dolayı şiddetli ve sürekli kabızlığınızın olduğu durumlarda doktora ve pelvik taban fizyoterapistinize danışmayı unutmayın.

Uzm. Fzt. Tuğçe Atalay